Dániában felhúzták a világ legnagyobb homokvárát

2021. július 08. – 08:22

Dániában felhúzták a világ legnagyobb homokvárát

Másolás

Vágólapra másolva

Egy népszerű anekdota szerint az 1992-es futball-Európa-bajnokságot megnyerő dán válogatott tagjait a strandokról kellett összeszedni, amikor kiderült, hogy be kell ugrani a jugoszláv csapat helyett. Ez nem egészen így történt, de most a Eb árnyékában azért kiderült, hogy nagy dolgokra képesek a dánok a tengerparti strandon.

Ez a nagy dolog most konkrétan a világ legmagasabb homokvára, amely 21,16 méter magasra tör, és így három métert vert a korábbi rekorderre. A várat profik emelték, felejtsük el a kislapát, kisvödör technológiát, munkagépek pakolták a közel ötezer tonna homokot a várhoz, amit egy faszerkezet tart.

A várat harminc homokszobrász díszítette fel, életképek mellett koronavírust idéző motívumok is felkerültek rá.

A tervek szerint a rekorder homokvárat a télig lehet látogatni Blokhus városában.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom