Sci-fibe illő kaput nyitottak egymásra a lengyelországi Lublin és a litvániai Vilnius lakói

2021. július 05. – 16:12

Sci-fibe illő kaput nyitottak egymásra a lengyelországi Lublin és a litvániai Vilnius lakói
A Vilniusban felállított Portal mutatja Lublin városképét – Forrás: Lithuania MFA Twitter-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Mintha egy sci-fiből lépett volna elő az a köztéri szobor a lengyelországi Lublinban és a litván fővárosban, Vilniusban, ami tulajdonképpen egy ablakot nyit a két város lakóinak egymásra.

A Portal nevű installáció ugyanis egy képernyő és egy kamera segítségével köti össze virtuálisan Lublint és Vilniust. A litván közmédia cikke szerint a május 26-án kiállított szobor alkotói öt éven keresztül dolgoztak a megvalósításon. „Számos potenciálisan halálos kihívással néz szembe az emberiség, legyen szó a társadalom polarizálódásáról, a klímaváltozásról vagy a gazdasági kérdésekről.

De ha közelebbről megnézzük, a megoldás nem azon múlik, hogy nincsenek meg ehhez a kiváló tudósaink, az aktivistáink, a vezetőink, nincs meg a tudásunk vagy a technológiánk. A törzsi gondolkodásmód, az empátia hiánya és a gyakran csak nemzeti határok közé szorult, szűk látókörű felfogásunk okozza ezeket a kihívásokat”

– mondja Benediktas Gylys, aki a Portalra épp ezért tekint egyfajta hídként is. Körülbelül 130 ezer euróba (azaz közel 46 millió forintba) került a két Portal felállítása, amit részben a vilniusi kormány finanszírozott a turizmus felpörgetése érdekében. A jövőben pedig az installációt Európa és a világ több pontján is felállítanák.

„Ezekben az időkben nagy kihívást jelent az utazás. Így viszont simán lehet virtuálisan utazni máshová, és virtuálisan megismerni más embereket. Összeköti a más városban élő, más kultúrájú embereket” – mondta a vilniusi Alina Gaskina a BBC-nek.

Gylys arról is beszélt, hogy a Portal csak a képet közvetíti a másik városból: „Nem akartunk hangot építeni a rendszerbe, ami egyfajta felhívás is arra, hogy a lehető leguniverzálisabb, több ezer éve ismert nyelvet beszéljük: a test nyelvét.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom