Egy repülőgép-hordozónak is van töréstesztje, csak sok bomba kell hozzá

2021. június 20. – 09:48

frissítve

Egy repülőgép-hordozónak is van töréstesztje, csak sok bomba kell hozzá
A robbanás keltette hullámokkal szembeni ellenállóságot vizsgáló teszt az amerikai haditengerészet legfiatalabb repülőgép-hordozóján 2021. június 19-én. Forrás: a USS Gerald R. Ford (CVN-78) hivatalos Twitter-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

76 méter magas, 337 méter hosszú, vízkiszorítása százezer tonna. 13 milliárd dollárból lehet összehozni, szóval, elég nagy és drága, de bizony egy repülőgép-hordozó ellenálló-képességét is le kell tesztelni. Kicsit másképp zajlik, mint egy autónál, de itt is van valami, amit töréstesztnek lehet nevezni.

Ezen esett át a hétvégén a világ legnagyobb hajója, az Egyesült Államok haditengerészetének legújabb – négy éve hadrendbe állított – repülőgép-hordozója – írta a Business Insider. A Nimitz-osztályt leváltani készülő Ford-osztály első darabja – a USS Gerald R. Ford (CVN-78) – persze nem sziklafalnak vagy egy másik pármilliárd dolláros anyahajónak lett csapva, hanem felrobbantottak a közelében pár tonna robbanóanyagot, azt vizsgálva, hogyan bírja a robbanás keltette hullámokat (szpojler: ha nem bírta volna, ez a cikk másképp kezdődött volna.)

A hullámokkal persze nem azt vizsgálják, hogy felborul-e a hajó – ahhoz akkora bomba kéne, amit legfeljebb egy atomhatalom tudna bevetni –, hanem azt hogy a hullámok nem ütik-e ki a hajó bizonyos rendszereit.

Hasonló teszteket 1987 óta végeznek – persze nem túl gyakran, elvégre a világ legnagyobb repülőgép-hordozó állománya a Ford-osztály első darabja mellett tíz Nimitz-osztályú hajóból áll –, hasonló vár majd néhány év múlva arra a négy repülőgép-hordozóra, amelyből az egyiket már 2024 előtt, a többit 2034-ig állítják hadrendbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!