Egy magyar twitterező nyomkövetőt tett egy Kaliforniából feladott csomagba, találják ki, mennyi idő alatt jutott el a magyarországi címzetthez

2021. június 18. – 13:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki gyakran rendel a külföldről dolgokat, vagy esetleg a külföldi rokonai küldenek neki csomagokat, az bizonyára tisztában van azzal, hogy ezek kézbesítése nem mindig a leginkább gördülékeny folyamat. Hatványozottan igaz ez akkor, ha az ember az Európai Unión kívülről vár csomagot, érdekes módon azonban általában nem a több ezer kilométeres távolság megtétele tart sokáig, hanem az, hogy az országba érkezés után a Magyar Posta eljuttassa a címzetthez a csomagot.

Ez általában a sima csomagkövetésből is jól látszik, egy magyar twitterező azonban új szintre emelte ezt a fogalmat, a május 15-én Kaliforniában feladott kis csomagjába ugyanis bedobott egyet az Apple nemrég piacra dobott nyomkövetőjéből, az AirTagből. Ahhoz, hogy az AirTag jelezni tudja a helyzetét, egy közeli telefonra van szükség, ami érzékeli a bluetooth-jelet, de manapság ez már nem nagy truváj. Így aztán a feladó a szokásosnál jóval szorosabban tudta követni a csomag útját, sokszor óránként többször is frissült a helyzete, és még azt is meg lehetett mondani, hogy az azt szállító kamion az autópálya melyik oldalán halad éppen (az alábbi posztra kattintva az egész threadet végig lehet olvasni).

A csomag a negyedik napon már Frankfurtban volt, két nap múlva Ausztriában, és összesen egy hétnek kellett eltelnie a feladástól, hogy megérkezzen a Liszt Ferenc Repülőtérre. Innentől viszont alaposan lelassultak a dolgok, ahogy azt két hét után a feladó összefoglalta,

  • az első 7 nap alatt 10 000 kilométert utazott, amíg megérkezett a budapesti reptér raktárába, a BUD Cargo City-be,
  • a második 7 nap alatt pedig kemény 600 métert tett meg, amíg megérkezett a reptéri posta elosztójába, ahol aztán a következő hetekben is pihent.

Mint később kiderült, egyébként a vámeljárás volt a ludas ebben, ami a beszámoló alapján nem ment túl gördülékenyen – a Magyar Posta állítólag tájékoztatta a címzettet a megkezdéséről, aki viszont nem tudott erről, cserébe viszont nem is tudta felhívni a magyar postát az ügyben. Az értesítés végül egy hét alatt érkezett meg hozzá, majd újabb bő egy hétre volt szükség a formanyomtatvány leadása után arra, hogy a vámosok továbbengedjék a csomagot. Így az a feladástól számított 33. napon át is került a budaörsi Országos Logisztikai Központba, másnap pedig a székesfehérvári postára. A biztonság kedvéért aztán itt is pihent egy napot,

majd slusszpoénként a könyv méretű boríték kézbesítése helyett értesítést dobtak be a címzettnek, hogy bemehet a csomagjáért.

Azt, hogy nem egyedi esetről van szó, valószínűleg tényleg bárki meg tudja erősíteni, aki valaha rendelt már külföldről bármit, többek közt én is, a Magyar Posta csomagkövetője szerint ugyanis május 27-e óta folyik a Kínából rendelt fejhallgatóm feldolgozása az Országos Logisztikai Központban. Azt nem pontosan értem, hogy a május 15-én rendelt, két nappal később feladott, majd az országba 25-én megérkező csomag feldolgozásán mi tart ennyi ideig, pláne mert a csomagkövető szerint a vámkezelés már rég lezárult.

Mindenesetre most már tényleg érdeklődve várom, hogy miután Kínából bő egy hét alatt eljutott Magyarországra a fejhallgató, összejön-e neki a hónapforduló a budaörsi központban, vagy idő előtt kiszakítják újdonsült otthonából, és visszalökik a kegyetlen külvilágba. Az eBay legpesszimistább becslése szerint amúgy július 7-ig kellene megérkeznie a csomagnak, addig végül is rengeteg ideje van még a Magyar Postának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!