Az utolsó köztéri telefonfülkét is leszerelték Csehországban

2021. június 18. – 12:42

frissítve

Az utolsó köztéri telefonfülkét is leszerelték Csehországban
Leselejtezett telefonfülkék Debrecenben. Magyarországon még megmarad a köztéri telefonhálózat Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

110 évvel az első megjelenése után az utolsó köztéri telefonfülkét is leszerelték Csehországban. A 150 fős Hlubyně központjából a fülkét is eltávolították, úgy tűnik, a Prágától 50 kilométerre fekvő településen nem látták meg a turisztikai potenciált az utolsó köztéri telefon fülkéjében, helyére csak egy emléklap kerül a település tervei szerint.

„Az utolsó beszélgetés ezen a telefonkészüléken már több mint két éve zajlott le” – idézte az MTI az O2 telefontársaság műszaki igazgatóját.

A cseh távközlési hivatal tavaly ősszel döntött úgy, hogy 2021-ben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást bebiztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes még működő nyilvános telefonfülkéjét.

Az O2 cég kimutatása szerint a tavalyi év végén 1150 nyilvános telefonfülke működött Csehországban, többségük a kevesebb mint 200 lakosú településeken. Az állam minden egyes nyilvános telefonállomás működtetéséért évente 9000 koronát (kb. 120 000 forint) fizetett a szolgáltatónak.

A cég már 2019-ben megszüntetett 2750 nyilvános telefonállomást, amelyeket állami támogatás nélkül, kereskedelmi alapon működtetett. A nyilvános telefonállomások kihasználtsága a mobiltelefonok megjelenésével és elterjedésével minimálissá vált.

Húsz éve, az ezredfordulón, amikor a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint 30 ezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban.

Számos helyen a régi telefonfülkéket nyilvános „könyvtárakká” alakították át. Működésük egyszerű: akinek felesleges könyvei vannak, elhelyezheti őket a fülkében kialakított polcokon. Az érdeklődők onnan elvihetik, esetleg kölcsönözhetik. A sajtó szerint az ötlet bevált, és országszerte már több száz hasonló nyilvános könyvbódé működik sikeresen.

Magyarországon egyelőre törvény írja elő a nyilvános telefok fenntartását, és a segélyhívások miatt is marad még köztéri hálózat. A Magyar Telekomnak több mint ötezer nyilvános készüléke van országszerte, ebből csaknem ötezer köztéri fülke a többi közintézményekben, többek között kórházakban és bevásárlóközpontokban van.

Magyarországon az első köztéri telefon a csehországinál 17 évvel később, 1928-ban jelent meg, és egyelőre marad is, nem megy el a vadvirágos rétre, amely „túl kicsi még ahhoz is, hogy valaki lekaszálja; ennélfogva nyár közepén már derékmagasságig nő rajta a fű, a gaz meg a virág. Ez az a hely, ahol a fülke letanyázott. A kirándulók, akik erre vetődnek vasárnaponta, nagyon megörülnek neki. Kedvük támad megtréfálni valakit, aki még az igazak álmát alussza, vagy eszükbe jut hazatelefonálni, hogy tegyék a lábtörlő alá az otthon hagyott kulcsot.

Belépnek a fülkébe – mely kissé rézsút dőlt a puha talajon –, s miközben az ajtón utánuk hajolnak a hosszú szárú vadvirágok, fölveszik a telefonkagylót. A készülék azonban nem ad vonalat. Ehelyett négy verssor szólal meg a telefonkagylóban, olyan halkan, mintha hangfogós hegedűn... A bedobott pénzt a készülék nem adja vissza, de emiatt még senki sem tett panaszt” – ahogyan azt Örkény István írta egyperces novellájában a telefonfülkét is elvarázsoló költészet hatalmáról.

Az ezredforduló volt a telefonfülkék aranykorszaka

Frissítés 19.20: Megkerestük a Magyar Telekomot, hogy mi a helyzet a magyarországi köztéri telefonfülkékkel, nálunk is tervezik-e a leszerelésüket? A válasz röviden: 2022. január 1-jéig a Magyar Telekom köteles fenntartani a fülkéket, a későbbi sorsuk pedig a szabályozó hatóság (NMHH) döntésétől függ.

„A köztéri telefonfülkékkel kapcsolatos döntés a szabályozó hatóság (NMHH) hatáskörébe tartozik. Az NMHH-nál jelenleg folyamatban van a fülkék fenntartásának vizsgálata, melynek eredménye az idei évre várható” – írta a Telekom.

„A Magyar Telekomnak, mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen. Az egyetemes kijelölő határozat értelmében a Telekom 2022. január 1-ig köteles a fülkéket fenntartani – a további kötelezettség fennállása az NMHH vizsgálatának eredményétől függ” – írták.

A Magyar Telekom 2020. decemberi adata szerint összesen 4935 darab nyilvános telefont üzemeltetnek, melyeknek nagyjából 90 százaléka közterületen lévő telefonfülke, a többi nyilvános telefon kórházakban, közlekedési csomópontokon, bevásárlóközpontokban található.

A városokban – elsősorban a megyeszékhelyeken –, a forgalmas helyen lévő készülékeket használják a leggyakrabban. Mint írják, a nyilvános telefonok használata a 90-es évek végén, kétezres évek elején volt a csúcson, ekkor egy nyilvános készülékről havonta több mint 10 órát telefonáltak. Ma már elég alacsony a fülkék kihasználtsága, havonta átlagosan kevesebb mint fél óra az egyes készülékek használati ideje. Átlagosan egy hívás érkezik az ingyenesen hívható segélyhívó számokra. A fülkék fenntartása évente több százmillió forint költséget jelent a Telekom számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!