Ez az igazi kihívás, nem a Himalája megmászása! Egy 97 éves nő 100 kilométert gyalogol járókerettel

2021. június 3. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német Marietheres Wübken 97 éves. A múlt század húszas éveinek elején született, fiatal nőként élte át a háborút, aztán Németország kettészakadását, a hidegháborút, az újraegyesítést, majd a koronavírus-járványt. Az asszony gurulós járókerettel jár, és jótékonysági céllal nagyon kemény kihívás elé állította magát: egy hónap alatt 100 kilométert fog gyalogolni, így szeretne adományokat gyűjteni a szegény országokban élő gyerekek iskolai étkeztetésére.

A nyugdíjas tanárnő minden nap 3,7 kilométert tesz meg lakóhelyén, a Münsterhez közeli Nottuln nevű kisvárosban, így fog összejönni a 100 kilométer. Az asszony azt mondta: ez a napi kötelező penzum, amit kitűzött magának, és nagyon örül, hogy ezt most egy nemes cél érdekében teszi.

Marietheres Wübken sétál Nottuln városában, Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában 2021. június 2-án – Fotó: Jonas Güttler/DPA/AFP
Marietheres Wübken sétál Nottuln városában, Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában 2021. június 2-án – Fotó: Jonas Güttler/DPA/AFP

Korábban is sokat sétált, és ezt a szokását azután sem adta fel, hogy néhány éve már csak járókerettel tud közlekedni. A sétája közben sok régi emlék is előjön. Amikor például az egykori kertjük mellett halad el, mindig hallja az apja hangját, ahogy azt mondja neki: „nézzük csak meg, előbújt-e már a hóvirág”.

Jótékonysági felhívása sokak figyelmét felkeltette, és neki köszönhetően már néhány nap után az eredetileg kitűzött 1800 eurós összegnél jóval többet fizettek be a Mary's Meals alapítvány számlájára. A jótékonysági szervezet a világ 19 legszegényebb országában a gyerekek étkeztetésének javításával igyekszik hozzájárulni az iskoláztatáshoz. Egy gyerek esetében ez évi (!) 18 euróba, azaz kb. 6200 forintba kerül, írja a WDR. Az asszony eredetileg 100 gyerek étkezéséhez akart pénzt gyűjteni, de június elsején már 2800 euró érkezett be, és még több hét van hátra a jótékonysági akció végéig.

Wübken nem titkoltan a február 2-án elhunyt Sir Tom Moore példáját követi. A 100 éves brit veterán azzal hívta fel magára a figyelmet tavaly, hogy közel 33 millió fontot (átszámítva 13,3 milliárd forintot) gyűjtött össze a brit nemzeti egészégügyi szolgálatnak (NHS) azzal, hogy 100 kört sétált a háza előtt.

Marietheres Wübken nagyon örül, hogy még ennyi idősen is hasznos tud lenni másoknak. Vállalásával nemcsak az adakozókedvű emberek elé állít példát, de minden idős ember elé is: akár egy járókerettel is meg lehet menteni a világot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!