Meghalt Sir Tom Moore, a 100 éves veterán, aki tavaly 33 millió fontot gyűjtött a brit egészségügynek

2021. február 2. – 17:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Sir Tom Moore, a 100 éves brit veterán, aki tavaly közel 33 millió fontot (átszámítva 13,3 milliárd forintot) gyűjtött össze a brit nemzeti egészégügyi szolgálatnak (NHS) azzal, hogy 100 kört sétált a háza előtt, írja a Sky News. Moore-t vasárnap szállították kórházba légzési nehézségek miatt, nem sokkal korábban lett pozitív a koronavírustesztje. Előtte hetekig tüdőgyulladással kezelték. A védőoltást nem kapta meg, mert a tüdőgyulladásra kapott gyógyszerei mellé nem adhatták be neki.

Tom Moore 1920-ban született, 1940-től szolgált a hadseregben, megjárta a második világháborút, Indiában több csatában is részt vett. A háború befejezése után oktatóként dolgozott a páncélosoknál. Második házasságából két lánya született, Lucy és Hannah. Spanyolországban töltötték nyugdíjas éveiket, csak azután tértek vissza Nagy-Britanniába, hogy Moore feleségét demenciával diagnosztizálták. Miután felesége 2006-ban meghalt, egyik lányának családjához költözött.

A világháborúban szerzett érdemei ellenére csak a járvány alatt vált országosan ismertté. 100. születésnapja előtt 100 kört tett meg a kertjében, hogy megköszönje az orvosok és az ápolók munkáját. 1000 fontot akart gyűjteni, végül 33 millió jött össze, valódi hősként ünnepelték Nagy-Britanniában, nyáron még lovaggá is ütötték.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!