Akár 7500 eurót is fizethet, aki extrém módon túleteti a kutyáját Bécsben

2021. május 27. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bécsben sincs kolbászból a kerítés. Vagy ha abból is volt valamikor, mára megették a kutyák és a macskák. Egy állatorvosok körében végzett friss felmérés szerint ugyanis egyre több az elhízott házi kedvenc az osztrák fővárosban.

A legnagyobb probléma azonban, hogy a gazdik jelentős része nem betegségként kezeli az elhízást, így nem is tesz ellene. Ez ellen lépnek most fel az osztrák fővárosban.

Aki extrém módon túleteti a kutyáját, macskáját, az állatkínzást követ el és akár 7 500 eurós (kb. 2,6 millió forint) büntetést is kaphat érte

– áll Bécs Város Külképviseleti Irodája sajtóközleményében.

Forrás: rittikorn poonwong / Shutterstock
Forrás: rittikorn poonwong / Shutterstock

A Bécsi Állatorvosi Kamara megbízásából készített felmérésben részt vevő állatorvosok kétharmada válaszolta azt, hogy praxisában egyre több elhízott kutya és cica szorul segítségre. A legtöbbjüket azonban általában nem a plusz kilók miatt viszik állatorvoshoz, hanem az emiatt kialakuló mozgásszervi elváltozások, vagy belgyógyászati problémák miatt.

A felmérésből az is kiderült, hogy az elhízás miatt Bécsben már minden ötödik házi kedvencnél kialakult valamilyen krónikus betegség, amelynek kezelése jelentős kiadásokat jelent.

Egy 25 kilós, a felesleges zsírpárnák miatt ízületi fájdalmaktól és szívelégtelenségben szenvedő kutya esetében a havi gyógyszeradag nagyjából 105 euróba kerül, ehhez jön még a rendszeres állatorvosi kontroll díja.

„Aki annyira túleteti a kis kedvencét, hogy ezzel fájdalmat okoz az állatnak, vagy tartós következménnyel jár, az már nem állatszeretet, hanem állatkínzás – fogalmazott Eva Persy a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal vezetője. – Aki igazán szereti a négylábú kedvencét, az nem jutalomfalattal kényezteti, hanem játszik vele, szeretgeti, és az együtt eltöltött idő az igazi jutalom.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!