Bizarr címlappal jött ki az e heti Ripost: Gyurcsányné a magyar Elena Ceaușescu

2021. május 18. – 22:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Gyurcsányné a magyar Elena Ceausescu” – olvasható a kedden megjelent Ripost címlapján. A bulvárlap szerint sokan a diktátor feleségéhez hasonlítják Dobrev Klárát, a DK miniszterelnök-jelöltjét.

„Legalábbis a háta mögött a saját pártjában régóta így gúnyolják. Utalva az erőszakosságára, visszautasítást nem tűrő modorára, arra, hogy lényegében ő diktál a pártban. Akárcsak valaha Elena Ceausescu a román diktátornak” – írta tényfeltáró cikkében a lap.

Majd tovább elemzik a román diktátor feleségének habitusát: „szeszélyes és kiszámíthatatlan volt, türelmetlen dühvel reagált mindenre, ami nem tetszett neki. Szerette és élvezte a luxust, a pénzt és a teljhatalmat” – írták, majd itt vezették át a sztorit Dobrevre. „Mindenki tudta, hogy ő viseli odahaza a nadrágot, valójában ő maga hozza meg a lényeges döntéseket. Hozzá hasonlítják az őt jól ismerők Gyurcsánynét.”

Majd Dobrev anyját, az egykori kommunista politikus lányát, Apró Piroskát is behozták a történetbe, mondván, „az erőszakosságot, rámenősséget, az Elena Ceauescu féle módszereket tőle leshette el a lánya”. (Itt helytelenül írják le a diktátor feleségének vezetéknevét, a helyes írásmód a „Ceaușescu”.)

A legfrissebb Ripost címlapja Fotó: ripost.hu
A legfrissebb Ripost címlapja Fotó: ripost.hu

Szinte ugyanezt lehozták már 2019-ben is

Különös csavar a történetben, hogy szinte ugyanezt a cikket már két évvel ezelőtt, 2019-ben is lehozta a lap. Az akkori cikk címe az volt, hogy „Így becézik a háta mögött Dobrev Klárát”, és az olvasó abból is megtudhatta, hogy „A háta mögött a saját pártjában régóta Elenának gúnyolják Gyurcsány feleségét. Utalva az erőszakosságára, visszautasítást nem tűrő modorára, arra, hogy lényegében ő diktál a pártban. Akárcsak valaha Elena Ceausescu a férjének” – olvasható a korábbi cikkben (is).

Abból az írásból még azt is megtudhattuk, hogy Gyurcsány „a saját pártját megerőszakolva politikusnőt csinált a nejéből”, „nyilvánvalóan” Ceaușescu a példakép, és Dobrev mellett „Gyurcsány csak papucs”, Dobrev „ha kedve szottyan, a férjét is papucs módra ugráltatja, nemegyszer mások füle hallatára osztva neki az észt” – részletezte okfejtését a nagyívű cikk írója.

Orbánékkal is párhuzamba hozták már, durvább kontextusban

Idén februárban a kormányközeli Mandiner cikkében olvashattunk egy hasonló esetről, csak abban épp arról írt az újság, hogy egy baloldali képviselő az Orbán házaspárhoz hasonlította Ceaușescuékat. „A kivégzett Ceaușescut emlegető poszttal orbánozik a baloldali képviselő” – írták akkor.

Igaz, az általuk idézett poszt jóval durvább megközelítésben vont párhuzamot, a később eltávolított posztban Csaszny Márton MSZP-s önkormányzati képviselő ugyanis a lap szerint arról írt, hogy „»jó kérdés«️ és »nem alaptalan«️ felvetnie Orbán Viktornak és feleségének magában azt, hogy nehogy úgy végezzék, mint Nicolae Ceaușescu román kommunista politikus, aki a Román Kommunista Párt vezetőjeként Románia vezetője volt 1965-től 1989-es kivégzéséig” – fogalmazott a Mandiner.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!