Saját márkás minősítést vezet be Bécs a városon belül termesztett élelmiszereknek

2021. május 14. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon menő kezdeményezést jelentett be Bécs pénteken: a városhatáron belül termesztett zöldségek „sajátmárkás” címkét kapnak, így a vásárlók odafigyelhetnek rá, hogy lokálisan előállított élelmiszert vegyenek.

A Bécsi Mezőgazdasági Kamara kezdeményezésére a városi termények közül azok, amelyek megfelelnek az előírt minőségi és származási szabályrendszernek, a „Stadternte Wien” (Bécsben termett) címkét kapják a jövőben. A városon belül előállított zöldségek, gyümölcsök, borok, sörök vagy méz is megkaphatják a minősítést.

Michael Ludwig, Bécs polgármestere egy helyi zöldségkosárral. Fotó: PID/Jobst
Michael Ludwig, Bécs polgármestere egy helyi zöldségkosárral. Fotó: PID/Jobst



A város közleménye szerint Bécs termelői nagy hangsúlyt fektetnek a biogazdálkodásra: a 645 bécsi mezőgazdasági vállalkozás 27 százaléka biogazdaság, a város pedig már 1978-ban elkezdett átállni a vegyszermentes termelésre. Bécs 1700 hektáron folytat biogazdálkodást, amivel Ausztria legjelentősebb biogazdaságai közé tartozik. Az osztrák főváros összterületének 14 százalékát használják mezőgazdasági termelésre, az 5700 hektárból 4300 hektár szántóföld. 543 hektáron főként zöldséget – paradicsomot, paprikát és uborkát – termesztenek, 673 hektáron pedig szőlőt. A városnak saját borászata is van, a Weingut Cobenzl 60 hektáron állít elő borokat biogazdálkodással.

A főleg Simmeringben, Donaustadtban és Floridsdorfban működő családi vállalkozások negyven különböző fajta zöldséget termesztenek, 2020-ban összesen 73 402 tonnányit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!