Kitört a borostyánkőláz Lengyelországban

2021. május 11. – 17:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebb borostyánkőlázat robbantott ki egy tengeri csatorna építése Észak-Lengyelországban, miután elterjedt a hír, hogy a munkálatok után helyi halászok az elmúlt időben több nagyobb, akár 200 grammot is nyomó borostyánkövet találtak.

A borostyánkővadászok ezért a hétvégén tucatjával lepték el Kąty Rybackiét, lényegében sorfalként állták el a munkaterület egyik kiömlő csatornáját, ahol hálókkal próbálták megkaparintani a köveket. A helyszínen készült videón az is látszik, ahogy többen UV-lámpákkal próbálják keresni az ultraibolya fény alatt világító borostyánköveket.

A gyanú szerint a kövek akkor kerülhettek a felszínre, amikor a markolók elkezdték a a Visztula-öblöt a Balti-tengertől elválasztó keskeny földdarabról eltűntetni a homokot, hogy helyet csináljanak egy vitatott előéletű, 1300 méteres csatornának, írja a Notes from Poland.

Ez a terület számít egyébként a világ egyik legnagyobb borostyánkő-lelőhelyének. A lengyel földtani intézet közlése szerint nagyjából 5,5 tonna borostyánkövet gyűjtenek össze a Balti-régió tengerpartjain évente, nagy részüket komolyabb viharok után.

A csatorna kiásása közben eddig 17 kilogramm borostyánkő került elő, holott korábban azt feltételezték, hogy akár majdnem 7 tonnányi is lehet, ami fedezné az építkezés teljes költségét. A becslést később 900 kilóra módosították, de ennek is csak a töredéke került elő eddig – feltehetőleg azért, mert a nagyobb kövek még mélyebben lehetnek.

via 444

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!