Egy Reddit-felhasználó bakelitlemezre tette a Windows 95 hangjait

2021. május 6. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Csattanós válasz mindenkinek, aki glitchcore-t és más, értelmezhetetlenül fiatalos zajzenéket hallgat: egy Reddit-felhasználó retro adathordozóra vitte egy kihalt operációs rendszer zörejeit.

A LegbootLegit fedőnevű júzer bakelitlemezt készített a Windows 95 hangjaiból, tokkal, vonóval (illetve csak tokkal, de azt rendesen megdizájnolta). A korongon olyan jól ismert klasszikusok hallhatók, mint:

  • The Microsoft Sound.wav
  • chimes.wav
  • chord.wav
  • ding.wav
  • tada.wav

Persze az öt szám közül a legelső a sláger, amit a Windows 95 a gép bekapcsolásakor hallatott. Ezt egyébként nem kisebb zenész prüntyögte össze, mint a sikeres producer és Roxy Music-alapító Brian Eno. Enót éppen akkor kérte fel a Microsoft a munkára, amikor alkotói válságban volt, és érdekesnek tartotta a kihívást. A zenész így emlékezett vissza a megbízásra: „Azt írták, olyan zenét akarnak, ami inspiráló, optimista, futurisztikus, szentimentális, blablabla, felsoroltak még egy csomó jelzőt, aztán a végén még leírták, hogy pontosan három és egynegyed másodperc legyen. Úgy gondoltam, vicces és nagyszerű gondolat egy pici zeneművet alkotni, olyan, mint egy nagyon kicsi ékkövet csiszolni.” Eno végül 84 különböző indítóhangot komponált, annyira elveszett a feladatban.

Fotó: Reddit/LetbootLegit
Fotó: Reddit/LetbootLegit

A teljes bakelitlemezt 20 másodperc alatt végig lehet hallgatni, az alkotó fel is tett a netre erről egy felvételt. LegbootLegit purista szemléletű: csak a Windows 95 hangjait szeretné a lemezen tudni, bár többen javasolták neki, hogy a későbbi Windowsok csilingelését is rakja fel a korongra. Most azon ügyködik, hogy a prototípusból termék legyen: a jogi kérdések tisztázása után a webshopjában szeretné árulni a Windows 95-bakelitet.

(PC World)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!