Mesterséges erszényben nevelkedik Prücsök, a szegedi kengurubébi

2021. április 30. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiváló hírrel örvendeztetett meg mindenkit csütörtök este a Szegedi Vadaspark, amely honlapján és Facebook-oldalán is arról számolt be, hogy Prücsök szépen cseperedik és jó egészségnek örvend. Prücsök nem más, mint egy idén született Bennett-kenguru, akinek anyja születése után elpusztult, ám szerencsére már elég nagy volt ahhoz, hogy a gondozója átvegye a nevelését.

Azóta már eltelt több mint két hónap, és a kis kenguru szépen cseperedik a mesterséges erszényben, ami a képek alapján leginkább egy szimatszatyornak tűnik. Az apró állat ebben tart nevelőszülőjével annak napi munkája során, időnként kikandikálva, hogy vajon mi folyik odakinn. A Szegedi Vadaspark beszámolója szerint Prücsök jó egészségnek örvend, így bíznak abban, hogy nyáron elkezdhetik beszoktatni a szegedi kenguruk csapatába.

Fotó: Szegedi Vadaspark / Facebook
Fotó: Szegedi Vadaspark / Facebook

Mint kiderült, a vadasparkban nem először nevelnek fel sikeresen Bennett-kengurukat, de hozzátették, hogy nem minden esetben avatkozunk be így, hiszen ennek több faj esetében számos hátránya lehet. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az állatok nem a fajuknak megfelelően szocializálódnak és viselkednek felnőve, ami megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a későbbi együttélésüket a fajtársaikkal, sőt, az emberre is veszélyesebbek lehetnek.

Éppen ezért a főemlősök és nagymacskák esetében például többnyire nem alkalmazzák az állatkerti szakzsargonban kézből nevelésnek hívott praktikát, kivéve, ha ez természetvédelmi, fajmegőrzési szempontból indokolt. A tapasztalataik szerint ugyanakkor a nem túl komplex szociális viselkedésű Bennett-kenguruknál ez nem okoz problémát, az ember által nevelt egyedek is beilleszkednek a csapatba.