Könyörgött a kínaiaknak, hagyják kiesni a tehetségkutatón, de csak azért is döntőbe szavazták lusta Vlagyiszlavot

2021. április 27. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha sarkítva akarjuk megfogalmazni a dolgot, akkor egy fiatal orosz férfit tulajdonképpen akarata ellenére egyre nagyobb sztárrá tettek a kínai rajongók.

A furcsa esetről a Vice írt. A Tencent technológiai óriáscég által finanszírozott kínai tehetségkutató műsorban, a Chuang 2021-ben egy fiúkból álló popbanda tagjait keresték. A műsorba jelentkezett a 27 éves Vlagyiszlav Szidorov is, akiért úgy kezdtek el rajongani emberek százezrei, hogy ő tulajdonképpen már nagyon hamar jelezte, nem akar döntőbe jutni, minél hamarabb szeretne kiesni, hogy végre hazamehessen.

A férfi persze nem Vlagyiszlav Szidorov néven indult a tehetségkutatón, emberek nem nagyon szoktak Vlagyiszlav Szidorov néven show-műsorokban indulni, ő Lelush művésznéven próbálkozott.

Szemmel láthatóan vonakodott a munkától, kihagyta az énekpróbákat, könyörgött a nézőknek, hogy hagyják veszíteni az internetes szavazáson, amely a kiesőkről dönt, és egyébként is többnyire unott pofát vágott. Szerencsétlenségére azonban a munkában széthajszolt, stresszes kínai átlagemberek imádták, hogy az orosz férfi szeret lazsálni, ezért a műsorban tartották, sőt, a döntőig szavazták.

Vlagyiszlav, azaz Lelush rajongói konkrétan megszervezték, kiküzdötték, hogy az orosz akarata ellenére is műsorban maradjon, több nagyvárosban is óriásplakátokat helyeztettek ki, hogy népszerűbbé tegyék.

A műsorba nemcsak kínaiak jelentkezhettek, volt versenyző az Egyesült Államokból, Japánból, Thaiföldről és ugye Oroszországból is. Vlagyiszlav Kínában tanul mandarinul, és – legalábbis ügynöke szerint – a koronavírus miatt nem tudott hazajutni, aztán a producerek unszolására jelentkezett a műsorba. A 89 versenyzőt egy szűkös kollégiumban helyezték el, a mobiltelefonjaikat nem használhatták a négy hónapig tartó versenyben.

Így énekel kínaiul Lelush:

A tévénézők is többet szeretnének lazsálni

Egyesek azt találgatják, hogy az orosz férfi vajon miért nem hagyta ott önszántából a műsort. Sokak szerint azért nem, mert nagyon szigorú szerződési feltételeket diktáltak a producerek, és valószínűleg nem engedhette volna meg magának az önkéntes távozást.

A műsor elején az F osztályba került, ami azt jelentette, hogy az énekhangja és a tánctehetsége alapján a legrosszabbak közé tartozik. Már ekkor arról beszélt, hogy az F a szabadságot jelentheti számára. De a rajongók nem így gondolták. Vannak, akik úgy értelmezik a történetet, hogy

a kínai tévénézők közül sokan magukat látták Lelushban, úgy érzik, ők is kizsákmányoló munkaszerződések csapdájába estek, olyan munkára kényszerülnek, amit nem szeretnek, és minden alkalmat keresnek, hogy lazsáljanak a munkahelyükön.

Sőt, Tainn Na, egy Sencsenben élő vlogger még tovább ment, szerinte Lelush szavazói közül sokan örömüket lelik abban, hogy egy másik ember munkája/élete fölött rendelkezhetnek. „Az emberek a saját főnökeik miatt nem tudnak szabadulni a munkából” – mondta Tainn Na. „Ebben a műsorban főnökökké váltak, és kihasználhattak másokat, megtapasztalhatták, milyen jó érzés kapitalistának lenni” – tette hozzá a vlogger.

Mások arról beszéltek, hogy a hétköznapi emberek azért is szerethetik Vlagyiszlavot, mert a társadalmi nyomással, társadalmi elvárásokkal szembeni passzív ellenállást jelképezi. Ebben az adásban még úgy állt a dolog, hogy bekerül a fiúbandába, eléggé csalódott is volt:

Végül a rajongói megengedők lettek, és nem szerveztek neki több tömeges szavazást, ezért nem is került be a 11 legjobb versenyző közé, azaz nem lett tagja a bandának. Amikor ez kiderült, egykedvűen a színfalak mögé trappolt, és később azt írta: „Köszönöm mindenkinek a támogatást. Végre szabadulok a munkából.” Erre volt, aki úgy reagált „Lelush végre szabadult a munkából, de nekem attól még holnap ugyanúgy be kell mennem dolgozni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!