Bajban Magyarország egyik legszebb sziklája, az Óra-torony

2021. április 13. – 15:57

frissítve

Bajban Magyarország egyik legszebb sziklája, az Óra-torony

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűjtés indítottak a magyar hegymászók a Csobánka melletti Oszoly-csúcs jelképének számító, egyedülállóan szép mészkőtorony megmentéséért. A sziklaszál a természetes erózió következtében ugyanis életveszélyessé vált. A helyzet megoldása nemcsak a sziklamászók, hanem az Óra-torony lábához közel eső csobánkai házak lakóinak biztonsága miatt is sürgető.

Miután a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség felhívta a figyelmet a problémára, 2020 második felében lezajlottak a bányamérnöki-, statikai- és természetvédelmi vizsgálatok. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a három fő részből álló Óra-tornyot csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni.

Mint írják, 2021 januárjában megtörténhetett az ingatag kőtömb sürgősségi stabilizálása. Az ipari alpinisták speciális kötőanyaggal töltötték fel a talapzat körül tátongó rést, majd nagy teherbírású hevederekkel rögzítették a tömböt a szomszédos, stabilan álló toronytesthez.

A beavatkozással sikerült megakadályozni további nedvesség beszivárgását és a fokozott fagyeróziót, ugyanakkor a tartós védelmet biztosító munkát folytatni kellene.

A 2,8 millió forintba kerülő teljes megszilárdítás azonban meghaladja a „területileg illetékes szervek erejét”, ezért a Hegymászó Szövetség kéri a sziklamászókat, természetjárókat és természetszerető polgárokat, segítsenek összegyűjteni a munka elvégzéséhez szükséges pénzt.

A felajánlásokat a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület Kereskedelmi és Hitelbank számlájára gyűjtik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!