Videón az Északi-tengeren sodródó jachtszállító hajó legénységének kimentése

2021. április 6. – 19:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn az Északi-tengeren, a norvég partok közelében viharba került és irányíthatatlanná vált a 112 méter hosszú Eemslift Hendrika nevű szállítóhajó. A legénység az áramellátás elvesztése után vészjelzést adott le. Kedden a norvég katasztrófaelhárítók helikoptere a legénység mind a 12 tagját kimentette, a hullámok között hánykódó hajóról többen a jéghideg tengerbe estek. A hajó a szárazföld felé sodródik, kedd délután mintegy 74 kilométerre volt a norvég partoktól – írta a Reuters.

A norvég partiőrség szerint a szél hamarosan a parttal párhuzamos irányba fordítja a hajót, ami lassítani fogja a sodródását, több időt hagyva a mentési műveletre. A hajó tartályaiban körülbelül 350 tonna nehézolaj és 50 tonna dízelolaj van, a partiőrség attól tart, hogy ez mind a tengerbe ömölhet, ha megsérül a hajótest. A tervek szerint egy olyan vontatóhajóval állítanák meg Eemslift Hendrikát, amit olajfúrótornyok mozgatására használnak.

Az Eemslift Hendrikát 2015-ben bocsátották vízre, Hollandiában regisztrálták. Egy monacói székhelyű cég, a Starclass Yacht Transport használja jachtok szállítására. A hajó fedélzetéről az egyik kisebb jacht le is esett a mostani viharban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!