Jakupcsek: Nagyon sok nő azért lép ki egy kapcsolatból, mert a férfi erővel próbálja megoldani a problémákat

2024. szeptember 16. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

Közel kétórás interjút készítettünk Jakupcsek Gabriellával a Most jövök című műsorunkban, ebben a cikkben néhány erős gondolatot szöveges formában is kiemeltünk a beszélgetésből.

Harminckét évig közéleti és közérzeti talk show-kat vezetett a televízióban, elmondása szerint olyan témákkal foglalkozott, amik általában az embereket foglalkoztatják. „Ezt annyira átvette a politika az elmúlt nyolc-tíz évben, hogy ma már nem tudsz olyan közéleti témához nyúlni, aminek a nap végén nem letiltás lesz a vége, vagy olyan fajta kínos pillanat, amiben visszakoznod kell, ha csak nem vállalsz fel egy olyan riporteri pozíciót, amiben politikai műsorokat is hajlandó vagy vezetni.”

Ha ma egy napi talk show-t vezetne, biztosan foglalkozna az egészségüggyel, az iskolakezdéssel, lakhatással, utazással, olyan műsorok azonban nincsenek a képernyőn, amelyekben ilyenekről van szó. „Sok-sok túlfélés van ebben”, illetve „sokféle érdek áll egy műsor mögött”, „sokféle döntéshozó, aki nem biztos, hogy arccal is vállalja a döntését” – mondta.

„Olyan, mintha egy mocsárba belenyúlnál, és elkezdenéd keresni a karikagyűrűdet, de valójában fogalmad sincs, hogy hova rejtették. Így nem lehet műsort csinálni, ehhez azért kell egyfajta tökösség, a riportertől is, mert nem lehet, hogy úgy üljön be valaki, hogy állandóan azon gondolkozzon, hogy szabad-e megkérdeznem, meg kinek a tyúkszemére léphetek” – mondta azzal kapcsolatban, hogy hol születnek meg azok a döntések, amelyek kijelölik, hogy mit lehet, és mit nem egy műsorban.

Jakupcsek szerint „a televízió mára egy plebejus műfajjá vált”, miközben korábban a televíziózásnak az volt a rangja, hogy „ami ott megjelenik, az egyfajta értéket képvisel, egy hangot visz tovább, és ami ott megjelenik, arra oda kellett figyelni”, ez viszont ma már nincsen, „a civil embertömegek pedig ma nem látszódnak Magyarországon”, mert nincs olyan platform, ahol hinnének abban, hogy érdemes a nyilvánosság elé vinni a problémáikat, mert akkor történik valami.

Arról, hogy miért van ma lényegesen kevesebb közéleti műsor a tévében, azt mondta, hogy „mindig arra van kereslet, amit mutatnak, le lehet szoktatni az embereket sok mindenről, és rá is lehet szoktatni őket”. Saját tévés karrierjéről azt mondja, hogy nem kiszállt, csak félrevonult, és nézi, hogy mit kellene csinálni, ha pedig ott állna előtte egy producer, aki lehetőséget ajánlana neki, „akkor lenne néhány formátum, amit elő tudnék húzni”.

„Egy olyan országban, ahol nem túl jó a mentális helyzet, több energiát kellene fordítani arra, hogy az emberek töltődhessenek a televíziósából. Mi most a vásári komédiák szintjén próbálunk szórakoztatni – egyébként sokszor nagyon nívósan is, tehát ezt nem negatív értelemben mondom, hanem mint műfaj, akár csúcsra járatva is, de azért többnyire a helyzetkomikumra épülnek ezek a műsorok, mintsem a produkcióra.”

Nem vett észre valamit, amit észre kellett volna

Jakupcsek a 90-es években egy évtizedet dolgozott a köztelevízióban, majd 2011-ben ismét oda igazolt, és nagy lelkesedéssel készítette öt évig a Ridikült. A műsort elmondása szerint több százezren nézték, vidéki nézők a mai napig felemlegetik, ehhez képest a ma azonos címmel futó műsor a köztévén már csak pár ezres nézettséget hoz. Szerinte a Ridikül azért is volt sikeres korábban, mert mindenkit érintő témákkal foglalkoztak, viszont arra a kérdésre, hogy ott teljesen szabadon dolgozott-e, úgy válaszolt:

„Azt azért így nem mondanám, hogy szabadon dolgoztam, ott is voltak kötelező körök, listák, ki mikor jöhet, vagy nem jöhet.”

Példaként említette, hogy amikor ismert emberekkel beszélgettek a nagy fogyásaikról, akkor Falusi Mariannt nem hívhatták be. Elmondása szerint az ilyen esetekben szomorú volt, de tudomásul vette a helyzetet, még ha ezeket a kitételeket indokolatlannak tartotta is, viszont volt egy szerződése, emiatt betagozódott a rendszerbe. Közben igyekezett feszegetni a határokat, ez azt jelentette, hogy mindig volt valami ötlete, viszont nem került konfliktusba, ezért igazából a mai napig nem tudja, hogy miért küldték el a csoportos létszámleépítéssel. Általában a 2011–2015 közötti köztévés időszakáról azt mondta, hogy „nem vettem észre valamit, amit észre kellett volna már vennem valamivel előbb”.

Éveket lehet megspórolni házassági szerződéssel

Rettenetesen igazságtalannak tartja, ahogyan a negyven év feletti, civil nők szép lassan kicsorognak a társadalmi fókuszból, „már a kérdéstől is rosszul vagyok, hogy család vagy karrier”. Szerinte csupa elképesztő erejű nő van, de nem látszanak, nincs hol megmutatni őket, pedig nagyon nagy szükség lenne erre, hogy másoknak is erőt adjanak. „A nőknek szükségük lenne arra, hogy reprezentálva legyenek, és ez igaz a politikai életre is.” Ugyanakkor mint mondja, a középkorú nők nem látnak maguk előtt példát arra, ki hogyan oldja meg az életét, részben ezért is kezdett ebben a témában könyveket írni, a legújabb néhány hónapja jelent meg Csakazértis szerelem címmel.

„A mi kultúránkban a nők jelentős része önfejlesztésbe menekül, könyveket olvas, jógázni jár, közösségeket épít, próbál magával szép csendben foglalkozni, hátha az elhozza a boldogulást”. Jakupcsek szerint „az nem jó, ha mindig közismert nők közismert nőkkel beszélgetnek, mert azt nem fogja elhinni Julika Székesfehérváron, hogy az én életem ugyanolyan, mint az övé”.

A tévés műsorvezetőt, írót nagyon izgatja, miért vannak olyan rossz állapotban a kapcsolataink, miért van ennyi válás például. Utóbbiban a kompromisszumkészség és az érzelmi intelligencia hiánya biztosan benne van. A saját életében is azok a kérdések izgatják, hogy kell leélni valakivel 40-50 évet, hogy kell jól tartani a kapcsolatot a gyerekekkel, hogy kell egy örökség miatt nem összeveszni egy életre.

„Nagyon sok nő azért lép ki egy kapcsolatból, mert egy férfi erővel próbálja megoldani. Azt mondja, hogy csak nem fogok a problémáinkról egy idegen emberrel leülni beszélgetni. A gyengeség elismerése – ami mindegyikünknek van – szerintem a legnagyobb erősség, ha valaki ezt meg tudja tenni. És ezt kellene egy férfival is megértetni, hogy nem az a baj, ha valami elromlik, az a baj, ha nem tudod megjavítani, amikor még van benne egy csomó érték.”

Mint mondta, az egyik legkudarcosabb témája mindig az volt egy talk show-ban, amikor előhozta a házassági szerződés témáját. Nem akarnak ilyet kötni az emberek, mert hogy micsoda bizalmatlanság ez egy szerelem elején, pedig szerinte éppen a házassági szerződés jelez igazi bizalmat, amivel később éveket meg lehet spórolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!