Nálunk nem tudják elképzelni, hogy van önálló véleményed – erős idézetek Gálvölgyi János telexes interjújából

2024. április 4. – 19:09

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 80 perces videós interjút készítettünk Gálvölgyi János színművésszel, ebben a cikkben néhány gondolatot szöveges formában is kiemeltünk a beszélgetésből.

„Megmondom őszintén, nekem ez egy nagyon nehéz időszakom volt” – mondta Gálvölgyi arról a periódusról, amikor be kellett illeszkednie Pintér Béla társulatába. Az okozott neki nehézséget, hogy meg tud-e felelni a többi színész, valamint a társulatvezető elvárásainak. Eközben azt is mondja, hogy már az első próbákon annyira belemennek a darabokba, hogy színészileg felfrissült, orvosi kifejezéssel élve: „vérátömlesztést” kapott.

Pintérnek a mai napig rajongója, korábban is járt az előadásaira, a klubrádiós műsorában is rendszeresen szóba hozta a darabjait. „Ő úgy dolgozik – gondolom én az olvasmányaimból –, mint Shakespeare, van hat-nyolc embere, akiket nagyon ismer, bennük gondolkodik, és rájuk ír szerepeket”.

Az nem elég, hogy téged kineveztek

Az 1968-as Ki mit tud? című műsor országos ismertséget hozott neki, a 70-es évek eleje óta pedig vezető színésznek számít. „Az nem elég, hogy téged kineveztek, és a főnököd azt mondta. Az, hogy te vezető tábornok legyél egy színházban, azt el kell hitetni a környezeteddel, és nekik ezt tudomásul kell venniük” – mondta, amikor arról kérdeztük, hogyan sikerült kezelnie ezt a kitüntetett figyelmet.

Színészi kvalitásairól azt mondta, hogy „valamit csak tudok, ha még 56 év után is itt ülök. Ennyi protekcióm évtizedeken keresztül nem lehetett. Aki ötven éve protezsált, rég meghalt, aki negyven éve, az is, már csak én élek. Valaminek kell lennie.”

„Egy párt, egy hatalom minden tud adni. Ki tud téged nevezni, kitüntetéseket tud adni, de egyet nem tud adni: tehetséget. Mert hiába mondják rád, hogy te vagy a legjobb egész Európában, ha a közönség azt mondja, hogy ez borzasztó. A közönséget nem lehet becsapni” – mondta politika és színház kapcsolatáról.

„Nálunk nem tudják elképzelni, hogy te sehova nem tartozol. Ha el kell menni szavazni, inkább azt tudnám megmondani, hogy kire nem szavazok, és abból nagyon sok van. Azt nem tudják elképzelni, hogy neked van egy saját véleményed” – mondta arról, hogy úgy ragasztották rá a balliberális bélyeget, mint III. Richárd hátára a púpot. „Ha véleményem olyanokkal találkozott, akiknek más a véleménye, attól még nem kell megölni, gyűlölni, leköpni, megalázni, szörnyű dolgokat írni a másikról” – mondta.

„Van bennem egy nagyfokú, másodpercekig tartó szánalom az iránt, akinek ezt meg kellett írni. Nem könnyű valakit úgy megalázni, hogy nem is tudunk egymásról semmit” – válaszolta arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e azzal, mit írnak róla az Origón. Rákérdeztünk arra is, hogy mit szól ahhoz, hogy a kormánypárti portálon egy szerző nélküli cikkben arról írtak, hogy szégyen lenne, ha megválasztanák a nemzet színészének.

Nem szeret moziba járni, de a Lefkovicsék gyászolnak című filmre beült, és nagyon tetszett neki, a közelmúlt moziélményei között még a Barbie-t említette. „Tetszett, mert nem arról szólt, amit lehetett gondolni, hogy jaj, de édes, jaj, de jó, hanem ennek van mondanivalója, nem is egyfajta” – mondta a filmről. Az Oppenheimert nem látta még, de be fogja pótolni.

Kéthetente keddenként jelennek meg a Most jövök új részei. Az adások a Telex Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!