Én sokkal durvábban csinálnám – néhány erős idézet Rákay Philip telexes interjújából

2024. április 1. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

A Most vagy soha! apropóján videós interjút készítettünk Rákay Philippel. Ebben a cikkben néhány erősebb gondolatot szöveges formában is kiemeltünk a kétórás vágatlan beszélgetésből.

„Ami nagyon szíven ütött, hogy kettőperces aláírással Novák Katalin zárójelbe tette mindazt a sok évig tartó megfeszített munkát, amit ő és a csapata annak idején családügyi miniszterként a családokért tett. Egy olyan családtámogatási rendszert, amit a világ bármely részéről meg lehetett süvegelni. És egy ilyen ügyért, egy vállalhatatlan és védhetetlen ügyért mindazt, amiért dolgozott, azt zárójelbe tette, és aláásta a Fidesz egyes számú fundamentumát” – mondta Rákay, aki szerint „az volt a minimum, hogy le kellett mondani, én Novák Katalin helyében hétfőn mondtam volna le”.

A producer-influenszer azt mondta, „első kézből tudja”, hogy Orbán Viktor az első cikk megjelenése után egy sajtószemléből szerzett tudomást az elnöki kegyelemről, a sopronbánfalvai kormányülés szünetében. „Az azért megdöbbentő, hogy végig lehet vinni egy ilyen ügyet úgy, hogy arról a miniszterelnöknek semmiféle tudomása sincs. Szerintem ez valahol dermesztő, mert ilyen politikai hibákat nem lehet véteni” – tette hozzá.

Nem tudja, hogy Novák magától mondott-e le, viszont a helyében el is kerülte volna annak a látszatát, hogy „napok menjenek el azzal, hogy van itt ügy, nincs itt semmi látnivaló, tessék továbbmenni, minden kegyelmi ügy megosztó típusú nagyon rossz és vállalhatatlan mondatok jönnek”.

„Én hétfőn, amikor az újságcikk megjelent, azonnal összehívtam volna egy sajtótájékoztatót, és azt mondtam volna, hogy óriásit hibáztam, köszönöm”

– mondta.

A kegyelmi ügy szerinte komoly trauma, és zavart okozott a jobboldali értelmiség körében, mert senki nem akarta elhinni, hogy pont Novák képes ekkora hibát elkövetni – mondta Rákay. Szerinte ez az ügy „nem tud soha lezárulni, mert nagyon sokunkban rendített meg valamit, emberi meg belső zsinórmérték ügyekben”. Hozzátette: „Nincs normális ember, pláne a döntéshozói körben, akinél ez ne húzná meg a vészcsengőt.”

Megrázta a tábort

„Ezért is fáj nagyon, amikor szerintem teljesen aljas és jogtalan módon pedofideszezik a Fideszt, mert azért egy teljes politikai közösségre vagy akár Novák Katalinra ráhúzni, aki persze gigantikus hibát követett el, de azért nem gondolnám, hogy ő pedofiltámogató lenne… föl sem merül, csak amikor egy ilyen politikai bélyeg megérkezik, az persze hogy megrázza a tábort.”

Arra a kérdésre, hogy helyes-e, hogy Balog Zoltán még mindig püspök a református egyházban, Rákay azt mondta, hogy bár ő római katolikus, távol tartaná magát attól, hogy beleszóljon a reformátusok belső ügyeibe, megjegyezte, hogy

„egyszer mindenkinek el kell majd számolnia a lelkiismeretével, eljön az a pillanat, szerintem nem lesz kellemes”.

Tökéletesen hívő jobboldali médiumok

A médiaviszonyokról kijelentette, hogy „nézzük már meg a köztévé nézettségét, és hasonlítsuk össze a legnépszerűbb YouTube-csatornák egy-egy videóinak nézettségével. Ma azt mondani, hogy nem lehet eljutni a baloldali véleményeknek az emberekhez, az szemenszedett hazugság. Mi a Facebookra nem véletlenül mentünk fel annak idején a Megafonnal. Mert azt láttuk, hogy ott a jobboldal egyáltalán vagy szinte alig reprezentálta magát. Se a politikusok, se a véleményvezérek nem voltak, az egy baloldal által uralt homokozó volt. Amikor a Megafon megjelent, akkor billent valahogy helyre a rend, de ha összeszámolnánk, még most is legalább olyan súllyal vannak ott a baloldali megmondóemberek” – mondta Rákay.

„Hogy kiegyensúlyozottak-e a médiaviszonyok? Szerintem túlreprezentált a baloldal, továbbra is azt gondolom”

– válaszolta arra a kérdésre, hogy elég médiája van-e a Fidesznek. Azt gondolja, hogy talán már közelítünk a kiegyenlített erőviszonyok felé, „de nem látok valami arcátlan aránytalanságot, pláne nem a jobboldal javára”.

Hogy a KESMA médiumai mennyire tartoznak a Fideszhez, azt mondta, hogy „szerintem egy kormányzatnak igenis dolga úgy kommunikálni az emberekkel, hogy az világosan és tisztán átjön. És miért ne lehetnének egyébként olyan jobboldali médiumok, amelyek nem szócsőként, hanem egyszerűen ugyanazt a kormányzati narratívát képviselve, abban tökéletesen hívőként fogalmazhatnának meg anyagokat. Én ebben nem látok semmiféle ördögtől valót.”

Arra a kérdésre, hogy szócsőnek tekinti-e az Origót, a Magyar Nemzetet vagy a TV2 Híradóját, azt mondta, hogy az Origót nem tekinti annak, egyébként pedig „ha Németországban megnéznénk a médiaviszonyokat, kapaszkodjon meg, ott sokkal rosszabb a helyzet. Egy annyira korlátolt és bezárt médiavilágot, mint például a német, nem tud még egyet mutatni” – mondta, majd hozzátette:

„Ott aztán egyhangú a média, arról nem is beszélve, hogy főleg amerikai kézben van, és úgy mossák az emberek agyát, hogy az elképesztő. Ott ellenvélemény az nulla.”

Rezonálnak a kormányzati narratívára

Nem árulta el, hogy mennyi pénzzel támogatta eddig a Megafont, de azt mondta, hogy „csak én legalább 10-15 olyan jobboldali, patrióta vállalkozót ismerek, akik hozzám hasonlóan rendszeres vagy egyedi összegekkel támogatják a Megafon működését. Én ezt szintén a küldetés részének tartom.”

Arra a kérdésre, hogy van-e közpénz a Megafonban, nem mer százszázalékosan igent vagy nemet mondani, mert soha nem látta a bevételi adatokat vagy a szervezet költségvetését, viszont elhiszi Kovács Istvánnak, aki évek óta következetesen állítja, hogy nincs közpénz a Megafonban.

A kormányzat és a Megafon között „nem kell hogy legyen hivatalos összehangoltság, mert olyan szerkesztők és patrióta véleményformálók dolgoznak ott, akik rezonálnak a kormányzati narratívra, és képviselnek valamit, egyáltalán nem titkolt módon”.

Szentkirályi vagy Vitézy?

Szentkirályi Alexandra – válaszolta arra a kérdésre, hogy őt vagy Vitézy Dávidot választaná-e. „Nyilván fideszesként azt mondom, Szentkirályinak drukkolok, de nemcsak a párthűség miatt, hanem mert tudom róla, meg ismerem annyira személyesen is, hogy nagyon értelmes, nagyon felkészült, tisztességes ember, aki annak idején Tarlós István helyetteseként nagyon sok olyan munkát végzett el, ami predesztinálja őt arra, hogy tudja, mit jelent egy várost üzemeltetni”.

„Egyébként Vitézy Dávidot egy ilyen értelemben egy zseniális városüzemeltető szakembernek tartom a szó legnemesebb értelmében. Az ő felkészültsége vagy szakmaisága, bármelyik oldalról nézem, megkérdőjelezhetetlen.”

Hozzátette: „Ismerem őt is nagyon régóta, a szüleivel kimondottan jóban voltam, tehát én azt mondom, hogy bármelyikük lesz a befutó, akár Alexanda, akár Dávid, Budapest csak jobban járhat annál a teljesen béna és politikailag életképtelen Karácsony Gergely-féle városvezetésnél, ahol egyszerűen látjuk, itt élünk, ebben a városban, hogy mi történik, és mi az, ami nem történik évek óta.”

Szentkirály esetleges visszalépéséről azt mondta, hogy „nekem személy szerint nem lenne csalódás, mert feltételezem, hogy akkor visszamenne kormányszóvivőnek, és a heti kormányinfókon tudnánk szóvivőként élvezni azt a hozzáadott értéket, amit ráadásul nőként képvisel”.

Az összes filmes díj politikai

„Én ezeket a díjakat politikai díjaknak tartom, nem esztétika és nem műalkotásoknak szóló díjaknak, persze annak vannak csomagolva” – mondta arról, hogy Buda Flóra Anna Cannes-ban megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat. „Az összes díj ilyen, igen” – jelentette ki.

A Vajna-korszakról azt mondja, hogy szerinte kevés történelmi film készült, „nekem a magyar történelem feldolgozása mániám, és az, ami nem történt meg a Vajna-korszak alatt, az nekem fáj”. Arról, hogy olyan alkotók is kapnak állami támogatásokat filmekre, akik egyébként kritizálják a kormányzatot, Rákay azt mondta, hogy „szinte csak, nyugodtan mondjuk ki”.

Ő választóként azt várja a kormánytól, amit a világpolitikában képvisel, azzal ne menjen szembe a kultúratámogatás. „Az mégiscsak hogy néz ki, hogy állami pénzből valaki pont az ellen dolgozik, amiért egy kormány küzd a világpolitika színpadán.

Engem ez nemhogy nem zavar, én sokkal durvábban csinálnám, csak csöndben mondom.

Tehát addig örüljön mindenki, amíg hála a jóistennek, és ezt örömmel mondom előre, hogy soha semmiféle ilyesfajta politikai ambícióm nem volt, de én biztos, hogy ebben sokkal keményebb lennék.”

Rákay szerint „ha megnézzük, hogy az elmúlt 34 évben vagy akár az elmúlt 14 évben az Orbán-kormány ideje alatt kik kaphattak filmes támogatást, vagy milyen filmek születtek, messze még mindig átbillen hozzám képest túloldalra az arány”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!