„Ha Huth Gergelynek lehetősége lenne, családostul belelőne a Dunába” – erős idézetek Ács Dániel telexes interjújából

2024. február 6. – 18:16

Másolás

Vágólapra másolva

Ács Dániel, a 444 újságírója volt a Most jövök legújabb adásának vendége, ebben a cikkben pedig a másfél órás beszélgetésből gyűjtöttünk néhány erősebb gondolatot.

„Az irdatlan mennyiségű per és a rám költött közpénz okozott lelkiismeret-furdalást. Tudtam, hogy több ügyvédi iroda rám van állítva, és az egész újság hitelét kockáztatom azzal, hogy újra és újra beperelnek, újra és újra bíróságra járunk, amiből újabb médiakampányok készülnek” – mondta arról, hogyan dolgozta fel azt a nyomást, ami a korrupciógyanús ügyek feltárásakor nehezedett rá.

Amikor a ferencvárosi parkolási ügyekkel foglalkozott, akkor az érintett politikusoktól és vállalkozóktól fenyegető hangnemmel találkozott, „éreztették, hogy jobb, hogy ha most ezt már abbahagyom”. Akkoriban volt, hogy a feleségével arról beszélgettek, hogy nem foglalkozik többet a helyi közéleti témákkal, mert „látszott, hogy ez megvisel idegileg, azt lehetett látni rajtam otthon, hogy nyomaszt, izgulok, stresszelek ezen az egészen. Előtte pedig kedélyes anyagokat készítettünk, yolo világoztunk, rapháborúztunk, ifjúsági tartalmakat gyártottunk, meg a gyerekekkel pesztót készítettünk meg cukrászdába jártunk. Ezek után a Kéményest követni, meg a helyi parlamenti képviselővel kesztyűt, az egy nagyon más világ volt”.

Egy percre felhúzni egy dokumentumfilmet

Ács legutóbbi nagyobb filmjei a Sötét parkolási ügyek Budapesten, A gyilkosok emlékműve és Valótlanul egyik sem kifejezetten vizuális alapú történet, az interjúban beszélgettünk arról, hogyan vág bele mozgóképes eszközökkel az ilyen történetek feldolgozásába.

„Amikor elkezdtem ezzel témával foglalkozni, találtam egy filmhíradót, körülbelül egy percet, amikor a Maros utcai tömeggyilkosság helyszínére kiment az akkori filmhíradó, kivitték a tetteseket a színhelyre, és kiásták a szemük láttára az általuk legyilkolt zsidónak minősített magyar állampolgárokat. Az az egy perc egy olyan drámai felvétel volt, ahol szembesítve vannak a holokauszt elkövetői az áldozatokkal…úgy éreztem, hogy abban az egy percben ott a bizonyíték, és egy nagyon ritka pillanat, amikor szembesítve vannak az elkövetők a tettükkel, azok az arcokat, amikor néztem, nagyon mély hatást gyakorolt rám. Azt gondoltam, hogy arra az egy percre fel lehet húzni egy egész dokumentumfilmet, ez olyan erős vizuálisan, hogy tulajdonképpen csak köré kell rakni még 50 percet.”

Vattaemberek és influenszerek

Azokról a helyzetekről, amikor odamegy egy mikrofonnal valamelyik közéleti szereplőhöz, azt mondta, hogy ez sokkal inkább szkanderozás, mint újságírás, de szükség van erre is. „Nem egy hagyományos demokráciában élünk, nem egy hagyományos és egészséges nyilvánosságban élünk, néha fel kell venni a kesztyűt és harcolni kell.”

Az az eset is szóba került, amikor nemrég egy állami ünnepségen a Megafon egyik vezető arcát, Bohár Dánielt kérdezte amiatt, hogy október 23. alkalmából a polgármester helyett a fideszes influenszer mondott beszédet.

„Nem kell állandóan, de szerintem egészséges mértékben ezzel igenis foglalkozni kell, mert ennek a rendszernek Bohár Dániel egy nagyon fontos lényege. (...) Ők már nemcsak internetes trollok, hanem ennek a rendszernek központi figurái, Bohár Dániel most már a legfontosabb eseményeken konferanszié, ő kérdezheti Orbán Viktort a Tranziton, szerintem fontos szereplője a rendszernek. Nyilván egy vattaember, nyilván arra van kitalálva, hogy ezeket a közéleti csatákat, iszapbírkózásokat ő vívja meg, és ne roncsolódjanak mindeközben a politikusok.”

„Nagyon érdekes, hogy maguk a közéleti személyiségek is vattaemberré váltak, és elkezdtek megafonos influenszerként viselkedni. Szijjártó Péter már legalább annyira influenszer, mint döntéshozó politikus, Bohár Dániel pedig egyre inkább politikus, és nem annyira influenszer, és már ő mondja a polgármester helyett a beszédet.”

Ki is mondják, hogy hazaárulónak tartanak

Arra a kérdésre, hogy szerinte korábban békésebbek voltak-e a sajtón belüli viszonyok, és tudott-e beszélgetni egymással egy fideszes médiamunkás és egy kormánnyal kritikus újságíró, a következőt mondta:

„Én akkor léptem bele a közéleti újságírásba, amikor már nagyon brutális volt a helyzet, amikor már a médiaháború elharapódzott. Nincs kérdés sem afelől, hogy ha Huth Gergelynek lehetősége lenne, akkor családostul belelőne a Dunába, nem tudok vele bratyizni.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte Huth – aki egyébként a Pesti Srácok nevű kiadvány főszerkesztője – ezt valóban megtenné-e, Ács azt mondta, hogy „túlzás, de a gyűlölet ilyen szintű, én ezt érzem. Hazaárulónak tartanak, egy hazaárulóval mit kezdenél, egy hazaáruló mit érdemel? Már pedig ők minket, téged, engem hazaárulónak tartanak, egy külföldi ügynöknek, ezeket ki is mondják.”

Kéthetente keddenként jelennek meg a Most jövök új részei. Az adások a Telex Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!