Érződött, hogy valami olyan dolog történt, amire még nem volt példa itthon

2023. december 28. – 04:25

Másolás

Vágólapra másolva

Május 3-án egy átlagos oktatási témájú tüntetést kezdődött Budapesten. Ekkor már több mint egy éve tartottak a megmozdulások, volt számos demonstráció, élőlánc, és úgy tűnt, kifulladóban van a történet. A tiltakozó diák, tanárok és szülők követelései nem teljesültek, ellenben a kormány bekeményített, és elkészítettek egy státusztörvénynek nevezett javaslatot, amely a kritikusai szerint a korábbiakhoz képest is kedvezőtlenebb körülményeket teremt a pedagógusoknak.

A májusi eleji tüntetés előtt gondolkodtunk a Telexben, hogy forgassunk-e erről videót, vagy elég, ha csak cikkben tudósítunk róla. A videós stábunk néhány főből áll, egyszerre kevés helyen tudunk ott lenni, és ha eseményeken nagyjából ugyanaz történik több alkalommal, akkor a nézői érdeklődés is csökkenni szokott. Erre az alkalomra mégis videós stábbal is mentünk, mert úgy láttuk, hogy ha két héttel korábban a Karmelitánál egy kordonbontás során már előkerült a könnygáz, akkor ki tudja, mi fog most történni.

A legtöbb hazai újságnál valószínűleg más logika mentén gondolkodtak, emiatt kevés videós tudósítás készült a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik legerőszakosabb délutánjáról. Szerencsére mi ott voltunk, és az első sorból mutathattuk meg, hogyan lép fel a rendőrség a Karmelita melletti építési területre betörő fiatalokkal szemben.

Ehhez pedig elsősorban Halász Júlia parádés operatőri teljesítménye kellett.

Juli akció közben is végig az első sorban kamerázott, akkor sem tántorodott meg és lépett hátrébb, amikor a tüntetők mellett ő is nagy dózisban kapta a könnygázt az arcába. Olyan felvételeket, mint amiket a kollégám 6:37-től készített, nem sokan tudnak és mernek bevállalni.

Nekem is különleges élményként maradt meg ez a forgatás, hiába történt 7 hónapja, élénken él még bennem. A könnygázazáson túl leginkább azok a pillanatok maradtak meg, amikor már a rendőrök az összecsapás után kiszorították a fiatalok az építési területről, a Karmelita körül pedig több száz fiatal állt szinte dermedten, miközben érződött, hogy most valami olyan dolog történt, amire talán még nem volt példa itthon. Mert persze 2006 sokkal durvább és erőszakosabb volt, de olyat még nem láttunk, hogy átlagos, budapesti tinédzserek ennyire elszántan lépjenek fel a hatalom ellen.

2023-at a videóinkról való személyes sztorikkal, kulisszatitkokkal, vagy akár a következmények bemutatásával zárjuk: ezeket a visszaemlékezéseket itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!