A legerősebb idézetek Frei Tamás telexes interjújából

2023. november 21. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Most jövök legújabb részében 72 perces vágatlan interjút készítettünk Frei Tamással, ebben a cikkben a beszélgetés fontosabb részleteit szedtük össze.

Putyin megpuccsolásáról

„Nekem az a teória tetszik leginkább, és azt fogadom el a sokféle Oroszország és kremlinológus véleményéből, hogy az orosz hadsereg a jelenlegi állapotában – és ezt bizonyítja a Prigozsin-lázadás – nem csinálna puccsot Putyin ellen, de ha lenne, nem védené meg. Tehát egy ilyen légüres állapot van.”

Magyar és orosz örökölt sors

„Az a benyomásom, hogy a sors predesztinálva van, mint ahogy az országok útja és lehetőségei is. Én hiszek nemcsak emberek örökölt sorsában, hanem egy népnek is van örökölt sorsa; traumái, drámái, és a múltból következik, hogyan reagálnak, a jelenre. Közhelyszerűen szokták mondani, hogy a magyar, amelyik mindig egy megszállt ország volt – hol a török, hol a Habsburg, hol az orosz –, mi arra vagyunk trenírozva, ez a mi kulturális antropológiánk, hogy a hatalmat kijátsszuk.”

„Itt ez a kulturális antropológia, és az orosznak is van. Szerintem sosem volt abban benne, hogy abból majd egy szuper, nyugati demokrácia lesz. Sosem lesz belőle Franciaország.”

A média ingyenességéről

„Minden országnak olyan kormánya van, mint amilyenek a benne élő emberek. (...) Ha úgy dönt a magyar emberek jelentős többsége, hogy ő nem ad pénzt információért, legyen ingyen, akkor olyan újságírás van, amit könnyű éhbérért lenyúlni, igába hajtani, az újságírót pedig kiszolgáltatottá tenni.”

„Ha az emberek úgy döntenének, hogy egy kávéval kevesebb – most direkt viccesen öngólt rúgok –, de ezer vagy háromezer forintot tényleg kifizetek az információért, legyen az egy online újság, akkor virágozna itt úgy, mint Lengyelországban, meg tudnék néhány olyan országot sorolni, ami szintén úgymond illiberális, de messze nem úgy. Azt értem, hogy mit mond a kormányzó erő, de attól még a sajtó sokkal virágzóbb.”

Egyik vagy másik oldalról

„Nagyon nem szeretem, hogy ez az oldal, meg az az oldal, én egész életemben azzal küzdöttem, hogy be akartak tolni valamelyik oldalra, és itt elképzelhetetlen, hogy valaki gondolkodik; hol ezzel ért egyet, hol azzal, és párbeszéd van. Én nem tudom betenni magam semelyik oldalra. Nagyon sok mindenben egyetértek Orbán Viktorral, nagyon sok mindenben nem értek egyet azzal a filozófiával, világlátással. És nagyon sok értelmes gondolatot látok a másik oldalon, és nagyon sok hülyeséget is.”

Lengyelországról

„Az is egy nagy hülyeség volt ezen a másik oldalon, hogy Lengyelország és Magyarország pont ugyanazt az utat járja, mert felszínesen nézve a politikai vezetés retorikailag hasonlókat mond. De a lengyel piacgazdaság és szabadverseny helyzete, az döbbenetesen más, mint Magyarországé; a lengyel nyilvánosság döbbenetesen másmilyen, mint Magyarországé, és sokkal közelebb áll ahhoz, amit én szeretni tudok.”

Kéthetente keddenként jelennek meg a Most jövök új részei. Az adások a Telex Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!


Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!