Öt fontos idézet Görög Zita telexes interjújából

2023. november 7. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Részletek a teljes, 68 perces interjúból.

Családon belüli alkoholizmus

„Az apám egy rendes ember, aki iszonyatosan jó szándékú és jóindulatú, csak egyszerűen ebből a betegségből nem tud kijönni, és nincs betegségtudata. Most már talán van az elmúlt tíz évben, de én körülbelül 25 éve harcolok azért, hogy ő gyógyult alkoholista tudjon lenni, elvonókra vittem el, álltam anyagilag a kezeléseket, és mégis mindig visszacsúszott.”

„Azt gondolom, hogy egy olyan országban, ahol most élünk, nincs olyan nagy család, ahová ne jutna legalább egy olyan ember, aki az alkoholizmussal küzd. Kimondhatjuk, hogy egy iszonyatosan beteg társadalomban élünk, ahol még mindig az a legkönnyebb, ha nem mutatjuk ki a sérülékenységünket, hanem ezt megpróbáljuk elfojtani magunkban.”

Napokra bezárták Párizsban

Az első párizsi modellkedése idején az ügynökségnél elvették az útlevelét és napokra bezárták a lakásba, végül így jutott vissza Magyarországra: „Ami nagyon szürreális, és már nem tudom, hogy csak beképzeltem-e magamnak, hogy a Lionel Richie járt-e a párizsi stúdióapartmanban – ahol lányok el voltunk szállásolva –, vagy egy hozzá hasonló fószer, de végül az illető visszakérte az útlevelemet, és belerakott körülbelül kétezer frankot, hogy meg tudjam venni Budapestre a jegyet, és haza tudjak jönni.”

Magyar lányok Dubajban

Egyszer járt Dubajban egy megbízhatónak tartott ügynökséggel, de nagyon kellemetlen élmény érte már a szállodában. „Megjelent egy szőke csaj, magyarul beszélt, pont úgy nézett ki, ahogy általában a pornófilmekben kinéznek ezek a lányok, és mondta, hogy kapjuk össze magunkat, mert visznek vacsorázni.”

Görög eleinte nem szeretett volna menni, de végül beadta a derekát, mert nem akart konfliktust. „Egy hatalmas nagy kertbe vittek minket, ahol kábé vizet köpő delfinek voltak aranyból, undorító volt az egész, és ami a legdöbbenetesebb volt, hogy a Valami Amerika 1 egy akkora óriáskivetítőn ment, mint ez a stúdió. Tehát akkor hány magyar lány lehetett ott?”

„Én akkor ott kaptam egy pánikrohamot, elkezdtem sírni-üvölteni, hogy engem vigyenek ki, mert közben megpillantottam a naplementében bikiniben mászkáló lányokat, akik tojásokat vittek vissza a homokból, és hogyha nem törték össze, akkor kaptak pénzt a bugyijukba.”

Celebeskedő prostituáltak

„Azt gondolom, hogy a szépségversenyek sokkal közelebb vannak a prostitúcióhoz, mint a high fashion. De vannak olyan ügynökségek, akik azt mondják, hogy modelleket keresnek, ezt a bújtatott szörnyűséget viszont nem szeretem. Nekem a csendes prostikkal semmi bajom, akinek ez a választott életútja, és felrak egy hirdetést, vagy szájról szájra terjed a híre, és ebből él meg. Azzal van bajom, amikor ezek a prostituáltak elkezdenek celebeskedni, beülnek a reggeli műsorba, és a nevük alá az van kiírva, hogy modell. Azzal engem degradál.”

Karitatív tevékenységekről

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után hónapokig önkéntesként segített az érkező menekült családoknak, hajléktalanoknak is be szokott vásárolni, az ilyen jellegű karitatív tevékenységét azonban nem szokta kitenni az ablakba. Arra a kérdésre, hogy miért nem, a következőt mondta:

„Ezen nagyon sokat gondolkodtam, és még mindig nem tudom ezt meglépni, mert annyira öncélúnak érezném. (...) Abban a helyzetben, amikor segítséget nyújtok, nagyon sokszor a kocsiban hagyom a mobilom. Amikor a gyerekemmel társasozom, azzal sem árasztom el az Instát. Nekem a segítségnyújtás is az intim szférámhoz tartozik, ez az én dolgom, az önismereti utam része.”

Kéthetente keddenként jelennek meg a Most jövök új részei. Az adások a Telex Spotify-, Apple- és Google Podcast-csatornáin is elérhetők, iratkozzatok fel!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!