Egységünk az erőnk: Putyin a háborút választotta. Mi továbbra is egységesen állunk ki Ukrajna mellett

2022. március 12. – 17:59

frissítve

Egységünk az erőnk: Putyin a háborút választotta. Mi továbbra is egységesen állunk ki Ukrajna mellett
Vlagyimir Putyin orosz elnök – Fotó: Kreml via EYEPRESS / AFP
Marc Dillard
Ügyvivő, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége

Másolás

Vágólapra másolva

Ez egy veszélyes pillanat Európa és a szabadságszerető emberek számára szerte a világon. Azzal, hogy Vlagyimir Putyin brutális támadást indított Ukrajna népe ellen, a globális békét és demokráciát fenntartó elvek ellen is támadást követett el.

Az ukrán nép azonban ellenáll. Demokráciájuk évtizedek óta fennáll, bátorságuk az egész világot inspirálja. Az Egyesült Államok, szövetségeseivel valamint partnereivel együtt továbbra is támogatni fogja az ukrán népet, amely most saját országát védi. Putyin ukrajnai inváziója a Kreml stratégiai kudarca lesz. A társadalmi befektetés helyett az orosz nép most kénytelen a háború árát magára vállalni. Ez a stratégia az orosz nép jövőjét fenyegeti. A történelmi emlékezet úgy tartja majd számon Putyin döntését, mint egy provokálatlan, igazságtalan és előre megfontolt támadást, amely a Nyugati világot egységessé tette, Oroszországot pedig fokozatosan gyengítette.

Válaszunk is egységes

Ez a konfliktus Vlagyimir Putyin számára nem fog jól végződni. Az Egyesült Államok, szövetségeseivel és partnereivel együtt közösen lép fel Oroszország felelősségre vonása érdekében. A példátlan globális szankciók összehangolásának eredményeként az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Európai Unió, Japán és Kanada kivont egyes orosz bankokat a SWIFT üzenetküldő rendszerből, és korlátozó intézkedéseket vezetett be az orosz központi bankkal szemben. Biden elnök olyan átfogó pénzügyi szankciókat és szigorú exportellenőrzési intézkedéseket jelentett be, amelyek kárt okoznak Oroszország gazdaságának, pénzügyi rendszerének és a csúcstechnológiákhoz való hozzáférésének. Miután Putyin megkezdte invázióját, a rubel története leggyengébb pontjára esett, az orosz tőzsde pedig zuhant. Az Egyesült Királysággal és az Európai Unióval együtt az Egyesült Államok is szankciókat vezetett be a háború kitervelőivel szemben, beleértve magát Putyint is.

Azáltal, hogy a globális gazdaság több mint felét képviselő szövetségesek által alkotott koalíció segítségével és azzal szorosan együttműködve léptünk fel, intézkedéseink hatása megsokszorozódott, így a lehető legnagyobb pénzügyi büntetést tudtuk kiszabni Putyinra és rezsimjére. Együttesen meg fogjuk akadályozni Oroszországot abban, hogy hadseregét finanszírozza és tovább növelje. Csökkenteni fogjuk Oroszország világgazdasági versenyképességét. A szövetségesek együttes és egyéni kezdeményezései pedig óriási erőfeszítéseket tettek Ukrajna támogatására és Oroszország elrettentésére.

A gazdasági szankciók mellett Biden elnök további 350 millió dolláros biztonsági támogatást hagyott jóvá, annak érdekében, hogy azonnali segítséget nyújtson Ukrajna önvédelmi rendszeréhez, így az elmúlt évben az Ukrajnának nyújtott amerikai biztonsági támogatás összege meghaladta az 1 milliárd dollárt. Készen állunk arra is, hogy megvédjük NATO szövetségeseinket, akik saját erőiket és képességeik hozzáadásával biztosították kollektív védelmünket. Emellett NATO-szövetségeseink megállapodtak abban is, hogy a védelmi kiadásokból való részesedésüket soha nem látott szintre emelik, Európa kollektív védelmének érdekében. A világtörténelem legnagyobb katonai szövetségének felkészültségéhez nem férhet kétség: A NATO egységesebb, mint valaha.

Az Egyesült Államok a főbb olajtermelő és -fogyasztó országokkal is egyeztetett annak érdekében, hogy a globális energiaellátás biztosításához fűződő közös érdekünket hangsúlyozza. Az árak folyamatos emelkedése kiemelten fontossá teszi az energiapiaci szereplőkkel történő együttműködésünket, amely során arra ösztönözzük a vállalatokat, hogy növeljék energiaellátási kapacitásaikat.

Putyin provokálatlan és előre megfontolt háborúja

Ezt a támadást Vlagyimir Putyin már régóta tervezte. Módszeresen több mint 190 000 katonát és a hozzájuk tartozó katonai felszerelést vezényelt Ukrajna határához. Vérszállítmányokkal ellátott tábori kórházakat épített, mindvégig demonstrálva a szándékait. Elutasította az Egyesült Államok, és szövetségesei minden jóhiszemű diplomáciai erőfeszítéseit, amelyek az volt a célja, hogy kezelje az ő koholt biztonsági aggályait, valamint elkerülje a szükségtelen konfliktust és az emberi szenvedést.

Putyin pontosan azon játékszabályok mentén járt el, amit előzetesen felvázoltunk. Láttuk, hogy Oroszország megbízott egységei fokozták a Donbasz elleni bombatámadásokat. Szemtanúi voltunk annak az orosz kormány Ukrajna elleni kibertámadásainak. Láttunk színpadias politikai színházat Moszkvában, és hallottunk Ukrajnáról szóló, szokatlan és alaptalan állításokat, amelyekkel megpróbálták igazolni Oroszország agresszióját. Oroszország továbbra is azzal a valótlan állítással igazolja katonai agresszióját, hogy hogy meg kell állítani a „népirtást” Ukrajnában – annak ellenére, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ott valóban népirtás történt volna. Láthattuk, hogy Oroszország már korábban, a 2014-es ukrán és a 2008-as grúz támadás esetén is alkalmazta ezt a taktikát.

Ezt követően, Putyin a nemzetközi jogot megsértve megindította invázióját, majdnem egy időben azzal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeült azért, hogy kiálljon Ukrajna szuverenitása mellett és megelőzze a katasztrófát. A rakétazápor Ukrajna történelmi városaira csapódott le. Ezeket légitámadások, tankok oszlopai és csapat zászlóaljak követték, a dezinformáció és a nyílt hazugságok kíséretében.

Nyílt lapokkal játszottunk a világ előtt. Nyilvánosságra hoztuk az orosz tervekkel kapcsolatos hírszerzési információinkat azért, hogy ne legyen félreértés és ne lehessen titkolózni. Putyin egy agresszor. Putyin választotta ezt a háborút. És most Oroszország viseli majd a következményeit annak a döntésnek, hogy inkább a háborúba fektetett be az orosz nép helyett.

A transzatlanti egység és elszántság minden eddiginél erősebb

Putyin a Nyugat megosztását célzó terve kudarcot vallott. Ez az egyik legjelentősebb kihívás a második világháború és a hidegháború óta amely most az európai biztonságot és demokratikus eszméket fenyegeti. Az Egyesült Államok, szövetségeseivel valamint partnereivel közösen fejezi ki szolidaritását.

Összefogtunk és hatékonyan működtünk együtt annak érdekében, hogy egyként lépjünk fel Oroszországgal szemben, és segítséget tudjunk nyújtani Ukrajnának egy széles körű és masszív válaszlépés kidolgozásához. Ezzel párhuzamosan megerősítettük a NATO iránti elkötelezettségünket is.

Putyinnak nem sikerült megosztania minket. Putyinnak nem sikerült aláásni a szuverén nemzetek és szövetségeseik saját sorsuk megválasztásához való alapvető jogába vetett közös hitünket. Putyinnak nem sikerül eltörölni Ukrajna büszke nemzetét.

A következő napok, hetek és hónapok hihetetlenül nehezek lesznek az ukrán nép számára. Putyin nagy szenvedést hozott rájuk. De az ukránok, akik 30 éve függetlenek, többször megmutatták, hogy nem tűrik, ha valaki megpróbálja visszavetni országukat. A világ árgus szemmel figyeli ezt a konfliktust, és ha az orosz erők atrocitásokat követnek el, akkor minden olyan nemzetközi mechanizmust fel fogunk használni, amely lehetővé teszi a felelősök – akár a hadsereg tagjai, akár a polgári vezetés – felelősségre vonását.

Putyin Ukrajnával szembeni agressziója mind gazdasági, mind stratégiai szempontból súlyos veszteséget fog okozni Oroszországnak. Az orosz nép többet érdemel annál a beláthatatlan pénzügyi tehernél, amelyet saját kormánya idézett elő ezzel az invázióval.

Előre tekintve

Az elmúlt hetek eseményei megváltoztatták Európa régóta fennálló biztonsági kereteit. A régió valamennyi országa át fogja értékelni az Oroszországgal folytatott hosszú távú politikai, gazdasági és energetikai kapcsolatait. A szabadság, a demokrácia és az emberi méltóság erősebbek a félelemnél és az elnyomásnál. Ne bizonytalanodjon el senki a demokrácia és az autokrácia, valamint a szuverenitás és a leigázás közötti küzdelmet tekintve: a szabadság győzni fog.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a Telex véleményét. A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy mások véleménye akkor is megismerhető legyen, ha nem értünk vele egyet. Szeretnénk, ha egy témáról az olvasóink minél több álláspontot megismerhetnének.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!