Előre megírtunk egy nekrológot – mert ez a dolgunk

Legfontosabb

2022. január 25. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Kevés dolog van, amivel a mai Origo még meg tud lepni, de a tegnap esti cikkük, amikor „leleplezték”, hogy a Telex előre megírta Csollány Szilveszter nekrológját, és a halálhírnél csak élesíteni kellett (egyenlő kegyeletsértés, sorosista ármány, nemzetárulás), na, az ilyen volt. Leleplezték, na, hát lenyúltak egy screenshotot a Redditről, amin a html-kód látszik, aláírták, hogy forrás: Origo, fölé meg hogy rengetegen vannak felháborodva.

Akkor legyen itt egy gyors „hogy működik a sajtó” ismeretterjesztés.

A sajtó úgy működik, hogy ha egy híres emberről olyan rossz hírek érkeznek, hogy felmerül, esetleg nekrológra lesz szükség a közeljövőben, akkor valaki ott megír egy nekrológalapot az életrajzzal. Ha ez megvan, és beüt a gyászhír, csak két bekezdést kell elé írni, és kész a gyors, korrekt és méltó nekrológ. Ez kb. a print sajtó hajnala óta szokás, akkor ugye még nagyobb ciki volt, ha lapzárta körül érkezett egy halálhír, amit valahogy úgy kellett betenni a másnap megjelenő lapba, hogy vállalható megemlékezés legyen, ne csak a tény rögzítve két sorban.

Szóval ez egy tök standard dolog, a New York Timesnál kb. 1600 ilyen bekészített nekrológ vár a sorára. Volt egy olyan legendás esetük is, amikor húsz évet állt benn egy cikk a tárban, és a nekrológ szerzője korábban halt meg, mint az, akiről szólt a cikk.

De nemcsak halálhírekre szokás így felkészülni, hanem más olyan esetekre is, ahol a hír fontos, de rövid, és sok hátteret igényel. Karikó Katalin Nobel-díjára pl. tuti, hogy az összes komolyan vehető magyar lap előre megírta a cikkét (aztán nem kapta meg, talán majd jövőre). Vagy amikor Áder János kihirdette a választás időpontját. Vagy a járvány súlyosabb napjaiban, amikor bejelentették a fertőzöttek/halottak/beoltottak számait, a háttérinformációkkal előre készültek a lapok.

Ez így működik, így természetes. Senki nem gondolja, hogy ha egyszer majd meghal az angol királynő, a BBC-nél ezt úgy kezelik, hogy hirtelen improvizál valamit az ügyelet.

Na, erről sikerült az Origónak eljátszania, hogy fogalma nincs róla, hogy ez a dolgok rendes menete, és skandalum, blaszfémia. Onnan tudom, hogy csak eljátszották, hogy egyébként este megjelent náluk egy vezető anyag, képgaléria Csollány karrierjéről. Az url-ben látszik a dátum, hogy mikor állították össze. Tavaly december hetedikén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!