„Európa jövője alapvető értékeinek megvédésén múlik”

Legfontosabb

2021. július 28. – 13:22

frissítve

„Európa jövője alapvető értékeinek megvédésén múlik”
EU-zászlók Brüsszelben – Fotó: Giles Elgood / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Példa nélküli vállalkozásba fogtak az európai intézmények a közvetlen demokrácia terén, amikor a múlt hónapban elindították az Európa jövőjéről szóló konferenciát, amely – választott képviselők mellett – a kontinens minden részéről érkező állampolgárok aktív részvételével zajlik. Eközben

Magyarország miniszterelnöke az Európai Uniót és különösen az Európai Parlamentet elítélő hirdetést jelentetett meg tucatnyi európai lapban. Egy ilyen dezinformációs kampány nem maradhat válasz nélkül.

Senki, aki tisztában van az Európai Unió eredetével és a béke és a jólét előmozdítását célzó törekvésével, nem maradhat tétlen az Európa jövőjéről folyó vitában. Ha nem állunk ki szilárdan alapvető értékei védelmében, uniónk elveszíti identitását és létének értelmét.

Csatlakozásakor az EU minden tagállama ugyanazt a szerződést írta alá. De egyes kormányok, különösen a jelenlegi magyar kormány, megszegik az alapvető kötelezettségeket, amelyeket országuk az EU-hoz való csatlakozásával vállalt, és egy olyan autoriter, egypárti állam felé sodródnak, amelyet harminc évvel ezelőtt elszántan igyekeztek hátrahagyni.

Az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikke szerint:

„Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában.”

A népképviselet szerveiként minden parlament legfontosabb feladata éppen ezeknek az értékeknek, a bíróság és a média függetlenségének és az állampolgárok alapvető jogainak a védelme. Nem lehet kérdéses, hogy a nemzeti parlamenteknek fontos szerepük van kormányaik ellenőrzésében, a demokratikus értékek védelmében és egy erősebb, virágzóbb és az egyenlőségen alapuló társadalom építésében, együtt – és nem versengve – az Európai Parlamenttel.

Közös felelősségünk, hogy kérdőre vonjuk azokat a kormányokat, amelyek – legyenek bár baloldaliak, jobboldaliak vagy centrisák – , átlépik a demokrácia és az autokrácia közötti határvonalat.

Ahogy az Európai Parlament elnöke, David Sassoli nemrégiben kifejezte: „Az autoriter rendszerek számára az európai értékek ijesztőek, mert a szabadságjogok szavatolják az egyenlőséget, az igazságosságot, az átláthatóságot, a lehetőségeket és a békét.”

Katarina Barley és Othmar Karas, az Európai Parlament alelnökei – Fotó: Eurőpai Parlament
Katarina Barley és Othmar Karas, az Európai Parlament alelnökei – Fotó: Eurőpai Parlament

Ha az Európai Uniót meg kell reformálni, akkor az nem azért van, mert ezek az alapvető értékek elavultak, hanem éppen azért, mert meg kell erősítenünk azokat a fenyegetésekkel szemben. Az Európa jövőjéről szóló konferencia arról való gondolkodás, hogy hogyan tudjuk megőrizni ezeket az értékeket, határainkon belül és azokon túl.

Mert alapvető értékek nélkül nincs Európai Unió. Ezekben az időkben, amikor a demokráciát és a jogállamiságot az Európai Unión belül és kívül is fenyegetés éri, arra van szükség, hogy az európai polgárok, a tagállami parlamentek és az Európai Parlament, valamint a tagállami kormányok és a szerződések őreként az Európai Bizottság közösen kiálljanak ezekért az értékekért.

Csak közösen, az EU égisze alatt cselekedve élhetünk értékközösségként szabadságban és jólétben. Erre tanít minket a több mint hetvenévnyi béke, amit az Európai Unió hozott a kontinensnek.

A szerzők az Európai Parlament alelnökei.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a Telex véleményét. A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy mások véleménye akkor is megismerhető legyen, ha nem értünk vele egyet. Szeretnénk, ha egy témáról az olvasóink minél több álláspontot megismerhetnének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!