Az EU mint az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezet

2021. május 17. – 09:01

Az EU mint az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezet
Helena Dalli biztosi meghallgatásán – Fotó: Európai Bizottság / Dati Bendo

Másolás

Vágólapra másolva

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős európai uniós biztos véleménycikke a homofóbia, a transzfóbia, a bifóbia és az interfóbia elleni világnap alkalmából.

Ma van a homofóbia, a transzfóbia, a bifóbia és az interfóbia elleni világnap. Az Egészségügyi Világszervezet 31 évvel ezelőtt nyilvánította ki, hogy a homoszexualitást nem sorolja a mentális zavarok közé.

Erről a történelmi mérföldkőről az elmúlt 17 évben azzal a céllal emlékeztek meg, hogy felhívják a figyelmet az LMBTIQ-személyek nehéz helyzetére, és minden tekintetben törekedjenek az egyenlőség előmozdítására.

Az elmúlt évtizedekben elért eredmények ellenére az LMBTIQ-személyek egyenlősége továbbra is csak illúzió, amint azt az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége LMBTI-felmérésének eredményei és az ILGA-Europe (a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség) szivárványtérképe is mutatja.

További aggodalomra ad okot az a tény, hogy egyes uniós országokban egyre inkább teret nyernek a regresszív gyakorlatok – például az úgynevezett „LMBT-mentes övezetek” és a transznemű személyek jogainak korlátozása –, amelyek az LMBTIQ-személyek puszta létezését is megnehezítik.

Bár az európaiak egyre nagyobb hányada támogatja az LMBTIQ-személyek egyenlőségét, a szomorú igazság az, hogy Európában nincs számukra biztonságos hely. Zaklatás az iskolaudvaron, munkahelyi megkülönböztetés, a világhálón megjelenő gyűlölet, utcai erőszak... A helyzet továbbra is rendkívül aggasztó, különösen azok esetében, akikről könnyebben megállapítható, hogy az LMBTIQ-csoporthoz tartoznak.

Március 6-án Belgiumban halálra késelték a 42 éves David Polfietet, miután egy melegeknek szóló társkereső alkalmazáson keresztül elcsalták egy találkozóra.

Ez a brutális gyilkosság nem elszigetelt eset. Megmutatja, hogy hová vezet a homofóbia, ha nem foglalkozunk a kérdéssel. Ezen az eseten kívül számtalan gyilkosságot vagy gyilkossági kísérletet követtek el LMBTIQ-személyek ellen pusztán amiatt, mert azok, akik.

A politikusoknak gyorsan kell cselekedniük, különösen mert emberéletek forognak veszélyben.

Ezért fogadta el a Bizottság az LMBTIQ-személyek egyenlőségéről szóló, a 2020–2025 közötti időszakra vonatkozó stratégiáját, amelynek célja többek között a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd felvétele az uniós dimenziójú bűncselekmények listájába.

Ezért kérjük a tagállamokat, hogy az LMBTIQ-személyek egyenlőségéről szóló nemzeti stratégiák egészítsék ki és erősítsék az uniós fellépést, különösen azokon a területeken, ahol az EU korlátozott hatáskörrel rendelkezik, például az egészségügy és az oktatás területén.

Az előző hónapban az Európai Parlament abszolút többséggel az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezetté nyilvánította az EU területét.

Bár ez a szavazás alapvetően szimbolikus volt, nagy jelentőséggel bírt egy olyan időszakban, amikor az LMBTIQ-személyek jogait megkérdőjelezik.

A szavazás napján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőt posztolta a Twitteren: „Ha valaki önmagát adja, az nem ideológia, hanem identitás kérdése. Ettől pedig senkit nem lehet megfosztani.” Az elnökhöz hasonlóan több biztos is elkötelezettségét fejezte ki az ügy iránt, ami azt jelzi, hogy az Európai Bizottság számára az LMBTIQ-jogok nem képezhetik alku tárgyát.

Az LMBTIQ-személyek jogait ugyanis nemzeti és nemzetközi szinten is tiszteletben kell tartani. A visszalépés vagy az egy helyben maradás nem opció.

Morálisan helyesen kell cselekednünk, tiszteletben kell tartanunk a nemzetközi és az európai jogot, sőt ennél is többet kell tennünk, mindenki számára biztosítva ezáltal a szexualitással és a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos jogok tiszteletben tartását.

A kívánt eredmények eléréséhez minden eddiginél merészebbnek kell lennünk. Ezért arra kérem a kormányokat, a regionális önkormányzatokat és a helyi képviselő-testületeket, hogy proaktívan fontolják meg az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezethez való csatlakozást. E folyamat keretében arra kérem őket, hogy az LMBTIQ-személyek civil társadalmi szervezeteivel közösen gondolják át a további teendőket, és folytassák a szükséges változtatások megvalósítását.

Az Európai Bizottság továbbra is elősegíti a bevált módszerek cseréjét az uniós országok között.

A tavalyi évhez hasonlóan valószínűleg idén is sok európai városban törölni fogják a melegfelvonulásokat. Emiatt az érdekérvényesítés és a közösségépítő célok láthatóságának hiánya, valamint a bevételkiesés nagy kárt jelent az LMBTIQ-személyek számára, hacsak nem találunk új módokat arra, hogy megfelelő láthatóságot és elismerést biztosítsunk a népesség jelentős részének számító közösség számára.

Mutassunk példát az LMBTIQ-személyek jogainak és szabadságának biztosítása terén nemzetközi szinten is: határozzuk el, hogy helyesen fogunk cselekedni!

Kövessük mi is az Európai Parlament példáját, és valósítsuk meg az LMBTIQ-személyek szabadságát biztosító övezetet!

A szerző az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a Telex véleményét. A Telexnél fontosnak tartjuk, hogy mások véleménye akkor is megismerhető legyen, ha nem értünk vele egyet. Szeretnénk, ha egy témáról az olvasóink minél több álláspontot megismerhetnének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!