Jogerős: Nem bizonyítható, hogy a Megoldás Mozgalomé a szám, amiről kéretlen sms-eket szórtak

2022. április 13. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva


A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Megoldás Mozgalmat elmarasztaló döntését, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a kampány-sms-eket valóban a párt küldte ki – derül ki a Kúria szerdai határozatából.

De mi is történt?

A választás előtt sokan kaptak üzenetet a telefonjukra, az alábbi szöveggel:

A nagy pénzrablásnak vége. Megoldás Mozgalom, Április 3. X.

Egy választópolgár aki korábban nem járult hozzá személyes adatainak felhasználásához politikai tartalmú üzenetek továbbítására, megelégelte a dolgot, és az NVB-hez fordult. A bizottság szerint a Megoldás Mozgalom megsértette a választási eljárási törvényt.

Az NVB hivatkozott arra, hogy a jogszabály előírja: a választópolgárnak választási kampányanyag e-mail címre vagy telefonszámra jogszerűen csak úgy juttatható el, ha a kampányanyagot küldő kifejezett felhatalmazással rendelkezik a választópolgártól ezen adatai kezelésére, és mivel a választópolgár ehhez nem járult hozzá korábban, megállapították a jogsértést.

Mi történt most?

Az NVB határozata ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, a Kúria pedig kimondta:

nem bizonyított, hogy a telefonszám, amiről az sms érkezett, valóban a Megoldás Mozgalomhoz köthető.

A bíróság szerint a közvetlen megkeresés akkor kampányeszköz, ha azzal a jelölőszervezet vagy jelölt él, és mivel ebben az esetben nem bizonyított, hogy az elküldött üzenet választási kampányanyag lenne, amit a választópolgár közvetlen megkeresésével juttat el a jelölőszervezet, nincs lehetőség annak megállapítására sem, hogy az üzenet megküldésével megvalósult a jogsértés.

A Kúria határozata jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!