Kolozsvári szavazók: Fontos, hogy a magyarságunk fennmaradjon

2022. április 3. – 18:46

Kádár Kata
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusánál gyors közvélemény-kutatást tartottunk az országgyűlési választásokról. Igyekeztünk levélszavazókat és állandó lakcímmel rendelkező állampolgárokat, időseket, fiatalokat, nőket és férfiakat egyaránt szóra bírni.

Döntő többségük kendőzetlenül bevallotta, hogy „a folytatásra” nyomták a pecsétet, ennek pedig több magyarázata is volt. A Fideszre szavazók körülbelül felénél tapasztaltuk, hogy a kormány kommunikációs elemeit hozzák fel érvként, például hogy békét akarnak és szabadságot; nem akarnak háborúzni Ukrajnában, illetve több helyről is visszaköszönt, hogy a keresztény értékekre és a nemzetpolitikára voksolnak.

Kolozsvár – Fotó: Kádár Kata / Transtelex
Kolozsvár – Fotó: Kádár Kata / Transtelex

Sokan említették ugyanakkor, hogy minden választáson részt vesznek, számukra fontos, hogy eleget tegyenek állampolgársági kötelezettségüknek. Többen kiemelték, hogy elsődleges szempont számukra a folytonosság. Szerintük a Fidesz–KDNP kormány bizonyított, jelentős támogatást nyújtottak az erdélyieknek.

„Fontos, hogy a magyarságunk fennmaradjon, és valaki képviseljen minket. Mi láttuk, hogy ettől a kormánytól megkaptunk mindent és szeretnénk, ha ez továbbra is így menne”

– mondta az egyik válaszadónk. Egyes szavazók szerint tehát inkább egy magyarországi párt képviseli az ő ügyeiket, mintsem az RMDSZ, az EMNP vagy az MPP.

A konzulátusnál találkoztunk olyanokkal is, akik az ellenzéket támogatják, mondván, szerintük Magyarországon a jelenlegi politikai helyzet tarthatatlan, nagyon messze ment a 12 éve regnáló kormánypárt. Hozzá kell tennünk, az ellenzékre szavazók jellemzően magyarországi születésűek, csak jelenleg épp Kolozsváron tartózkodnak, ezért szavaznak itt.

További részletek a Transtelex cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!