Felmérték, mennyire mentek át a kampányüzenetek

2022. április 1. – 09:12

Felmérték, mennyire mentek át a kampányüzenetek
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kampány hat üzenetének igazságtartalmáról készített felmérést a Závecz Research a 24.hu megbízásából, hogy megtudják, a szavazók 1–5 közötti skálán mennyire értenek egyet az alábbi kijelentésekkel, vagyis mennyire ment át a pártok üzenete. A mondatok:

  • Márki-Zay Péter eltörölné a rezsicsökkentést.
  • Márki-Zay Péter bevándorlókat telepítene be az országba.
  • Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferenc beosztottja.
  • Orbán Viktor fél a vitától, ezért nem áll ki vitázni Márki-Zay Péterrel.
  • Az elszabadult infláció azt jelzi, hogy megbukott a kormány gazdaságpolitikája.
  • Magyarország előre megy, nem hátra.

Az 1-es azt jelentette, hogy valaki „egyáltalán nem ért egyet”, az 5-ös pedig azt, hogy „teljes mértékben egyetért”. Vagyis a 3-as átlag lenne a fele-fele, az az alatti érték azt mutatja, a többség nem ért egyet az állítással, a 3 feletti pedig azt, hogy inkább egyetért.

Márki-Zay Péter eltörölné a rezsicsökkentést: 2,9

Azt, hogy Márki-Zay Péter eltörölné a rezsicsökkentést, még a fideszes szavazók jó része sem hiszi el (3,4 pont), az ellenzékieknél pedig mindössze 1,9. Az átlagnál jobban célba ért viszont ez az üzenet a Fidesz üzeneteire a felmérés többi része alapján is jobban fogékony 40 felettiek körében, mint a fiatok között (2,9, illetve 2,4 pont)

Márki-Zay Péter bevándorlókat telepítene Magyarországra: 2,2

Ez az üzenet még kevésbé győzte meg a választókat (2,2), a fideszesek körében 3,2 pontot kapott az állítás, az ellenzéki szavazók és a pártnélküliek körében csak 1,5-öt.

Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferenc beosztottja: 2,9

Az, hogy MZP a Mini Feri, már majdnem fele eredményt hozott, a válaszadók 40,9 százaléka egyetértett vele, 45,4 százaléka nem. A Fidesz szavazói szinte teljes mértékben hisznek benne (4,7 pont), az ellenzékiek viszont nem (1,5). A gyurcsányozásra leginkább az alapfokú végzettségűek és a községekben élők fogékonyak.

Az elszabadult infláció azt jelzi, hogy megbukott a kormány gazdaságpolitikája: 3,1

A relatív többség (39,7%) egyetértett az állítással, míg 37,6 százalék nem. A magas átlag oka az, hogy az ellenzéki szavazók 4,3 pontot adtak, miközben a fideszeseknél ez az érték csak 1,8 pont.

Magyarország előre megy, nem hátra: 3,1

Itt a teljesen vagy részben egyetértők aránya magasabb (42,6 százalék), mint azoké, akik nem (40,4 százalék). A kormánypártiak 4,4 pontot adtak, míg az ellenzékiek 1,8-at, és magasabb értéket kapott a piros paradicsomra rímelő állítás a nőktől (3,3), mint a férfiaktól (2,8).

Orbán Viktor fél a vitától, ezért nem áll ki vitázni Márki-Zay Péterrel: 3,3

Ez az állítás kapta a legmagasabb értéket a hat közül, a válaszadók 51,5 százaléka válaszolt úgy, hogy Orbán Viktor fél kiállni, míg 37,8 százalékuk utasította el ezt az állítást. A kormánypártiak szerint ugyan nincs erről szó (1,7 pont), az ellenzéki szavazók viszont szinte mind egyetértenek azzal, hogy a miniszterelnök tart a vitától (4,6 pont).

Az adatfelvétel 2022. február 17 és 23. között készült, telefonos módszerrel. A megkérdezettek száma 1000 fő, akik életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország választókorú népességét reprezentálják. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb +/- 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!