Márki-Zay: Kormányváltás esetén nem megy magyar katona Ukrajnába

2022. március 24. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország biztonságát a NATO garantálja, amíg erős a NATO szövetség, addig Magyarország határain kívül tartható a háború. A tábornoknak is elmondtam: kormányváltás esetén nem megy magyar katona Ukrajnába, a magyar katonák az országon belül védik Magyarország biztonságát.”

Ezt írta a Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, miután a NATO-csúcstalálkozó előtt konzultált Wesley K. Clark tábornokkal, a NATO európai erőinek volt főparancsnokával.

Az ellenzék kormányfőjelöltje a posztban azt írta: fontos döntésekre készül a NATO, olyanokra, amelyek kulcsfontosságúak Magyarország békéje és biztonsága szempontjából.

„A NATO sem kíván katonákat küldeni, vagyis amikor mi a NATO szövetség erősítése mellett érvelünk, akkor a béke és biztonság garantálását akarjuk.”

A beszélgetésen Wesley Clark is utalt arra, hogy Orbánt a nyugati világban Putyin-bábként tartják számon, és visszatetszést kelt az a hintapolitika, amellyel évek óta gyengíteni, bomlasztani akarja a miniszterelnök Magyarország európai és transzatlanti kapcsolatrendszerét – olvasható Márki-Zay Péter posztjában.

A miniszterelnök-jelölt szerint a szomszédunkban zajló háború még világosabbá tette, hogy a választás tétje a Kelet vagy Nyugat, „a magyar Putyin vagy Európa”, a történelem rossz oldala vagy a történelem jó oldala közötti döntés.

Márki-Zay Pétert folyamatosan azzal támadja a kormányzati propaganda, hogy „magyar katonákat küldene Ukrajnába”. Ez a támadás azon alapul, hogy a miniszterelnök-jelölt a Partizán műsorában arról beszélt, hogy Magyarország a NATO tagjaként, a szövetség keretein belül mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának. A műsorvezető kérdésére, hogy akár katonai segítségről is szó lehet, Márki-Zay azt mondta: „Hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs.” Márki-Zay már másnap egyértelművé tette: „a NATO álláspontjához igazolva Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába”. Ebben fact-check cikkben jártuk körül a kijelentés és a támadások hátterét.

A fegyverszállításokról a kormány álláspontja az, hogy nem szállíthatnak Magyarországról fegyvereket Ukrajnába, ugyanakkor az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsán Szijjártó Péter is megszavazta, hogy az EU fegyvereket küldjön Ukrajnának. Ezután jött egy kormányhatározat a hazai NATO-feladatokról, amivel engedélyezte a kormány, hogy ha Ukrajnába nem is, más szövetséges országba viszont mehetnek fegyverszállítmányok magyar területen áthaladva. Márki-Zay közben azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy „Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”. Ebbe neki nem volt igaza, ezt ebben a másik tényellenőrző cikkben írtuk meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!