Hadházy szerint a korrupcióellenes hivatala állami iratokba nézhet bele és feljelentéseket tehet majd

2022. március 23. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Hadházy Ákos majdani korrupcióellenes hivatala fegyelmi és személyi javaslatokat, valamint feljelentést tehetne, továbbá a nyilvánossághoz fordulhatna, erről beszélt a képviselő szerdán.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter Hadházy Ákost kérte fel tárca nélküli miniszternek egy új kormány felállása esetén. Már akkor is beszélt arról, hogy még nem tudni, korrupcióellenes ügyészség lesz-e, mert arra inkább egy esetleges kétharmados többség esetén számítanak, anélkül egy korrupcióellenes hivatalban gondolkozik.

Most részletezte, ez hogy nézne ki, ha kormányt váltanak.

A hivatal felállításáról már az új összetételű parlament első ülésén törvényjavaslatot nyújtanának be. A hivatalt úgy írta le, mint ami „törvénykezési katalizátor lesz, olyan törvények előkészítését fogja végezni, amelyek megfékezik a korrupciót”. Lesz egy „nem túl erős szankcionáló hatásköre is, a most is érvényes előírások kikényszerítése érdekében”.

Hadházyék azt akarják, hogy a hivatalnak legyenek komoly vizsgálati jogkörei is. Saját maga nem folytatna nyomozást, de belenézhetne minden állami adatba, így a nyomozati anyagokba is, és beszámoltathatná a nyomozó hatóságokat. Korábban lezárt nyomozásokba is belenézhetne. A vizsgálódások alapján aztán fegyelmi, illetve személyi javaslatokat, valamint feljelentést tehet, továbbá a nyilvánossághoz fordulhat ez a tervezett korrupcióellenes hivatal, vagyis lényegében „a hatóságokat ellenőrző hatóság” lenne, írja közleményben az Egységben Magyarországért. Hadházy szerint ahhoz, hogy a hivatal hatékonyan működjön, száz-százötven emberre van hozzá szüksége.

Hadházy arról is beszélt, ha az ellenzék a választásokon kétharmados többséget szerez, akkor korrupcióellenes ügyészséget hoznak létre, ami az igazságügyi tárca alá kerülne.

Emellett szintén az első parlamenti napon nyújtana be javaslatot a pótmagánvád intézményének a kiterjesztéséről, ami a korrupciós bűncselekményekre vonatkozhat majd, bizonyos összeghatár fölött.

Azt is javasolni fogják, hogy bizonyos bűncselekmények esetében a rendőrség és NAV kapja vissza a letartóztatás kezdeményezésének a jogát, ami jelenleg csak az ügyészséget illeti meg. Az engedélyezésről továbbra is a bíróság dönt majd.

A vádalkuk mellé jól átlátható amnesztiarendeletet lehetne hozni Hadházy elképzelése szerint, a jogtalanul szerzett pénz egy részének visszafizetése, valamint felhasználható információk nyújtása fejében, hogy a bűncselekmények nagyobb haszonélvezőit felelősségre tudják vonni. Arról is törvényt hoznának, hogy az illegálisan szerzett javak ne tűnhessenek el a magántőkealapokban úgy, hogy ismeretlen a tulajdonosi háttér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!