A kettős állampolgárságú erdélyi magyarok között 90 százalék feletti a Fidesz támogatottsága egy friss felmérés szerint

2022. március 21. – 17:19

A kettős állampolgárságú erdélyi magyarok között 90 százalék feletti a Fidesz támogatottsága egy friss felmérés szerint
Egy résztvevő Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vig Emese
Vig Emese
Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi magyarok 61,8 százaléka ismeri Márki-Zay Pétert, a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. A megkérdezettek 7,6 százaléka nyilatkozta azt, hogy megbízik benne, míg 54,2 százalékuknak kedvezőtlen véleménye van róla – derül ki a SoDiSo Research felméréséből, amelyet a Maszol.ro közölt. Orbán Viktor ismertségéről és támogatottságáról nem közöltek adatokat.

A honosítást bonyolító Eurotrans Alapítvány megbízásból készített felmérésből az viszont kiderül, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyiek körében 90,8 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága, az ellenzéki pártok közös listáját 1,9 százalék támogatja, míg 7,3 százalék még bizonytalan a pártválasztásában.

A közvélemény-kutatás 2022. január 21. és február 17. között készült, 1309 fős véletlenszerű mintán, a hibahatár ±2,8 százalékos. A részletes információkért kerestük a SoDiSo Research közvélemény-kutatót is, de nem nyilatkoztak a témában.

A 10 évvel ezelőtti népszámlálás szerint Romániában összesen 1,22 millió személy vallotta magát magyarnak. Az április 3-i magyarországi parlamenti választásra összesen 193 099 ezer személy regisztrált a választói névjegyzékben romániai lakcímmel levélszavazásra.

Frissítés 03.23-án: A cikk címét módosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!