Török Gábor szerint Orbán Viktor kifejezetten jól teljesít azzal, hogy nem akarja kiszolgálni sem az oroszbarát, sem az oroszellenes táborát

2022. március 16. – 20:46

Török Gábor szerint Orbán Viktor kifejezetten jól teljesít azzal, hogy nem akarja kiszolgálni sem az oroszbarát, sem az oroszellenes táborát
Török Gábor a Telex élő választási műsorában 2022. március 16-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az lett volna az igazán kemény döntés, ha Orbán Viktor úgy dönt, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökkel együtt ő is kimegy Kijevbe. A kormány az orosz–ukrán háborúban viszont azt azt a stratégiát választotta, hogy sem az oroszbarát, sem az oroszellenes táborát nem akarja megosztani, kiszolgálni, mert a másikban csalódást okozna, mondta Török Gábor politológus a Telex élő választási műsorában.

Török szerint két és fél héttel a választások előtt már minden döntést a választási érdekeken keresztül érdemes figyelni. A Fidesznek szerinte most nagyon nehéz pályán kell megküzdenie. Ez most olyan, „mint amikor valaki teniszmeccsre készül, de egy birkózásban kell legyőznie az ellenfelet”, mondta a politológus, aki szerint ez a háború most „brutális beavatkozást jelent a választási kampányba, átírta a forgatókönyveket”. Török szerint 1990 óta nem volt olyan kampány, amiben ennyire kiszolgáltatottak lettek volna a politikai szereplők, mert az orosz–ukrán háború egy olyan ügy, amire nem tudtak felkészülni.

Török szerint a háború azért is kellemetlen a Fidesznek, mert hosszú ideje ez az első olyan téma, ami kérdéseket vet fel a Fidesz-szavazókban: mit lenne helyes választani a kormánynak, mit kéne tennie? A kormány pedig egy laza megközelítést választott, mert az komoly kérdéseket vetne fel a táborában, ha erősen beleállna valamilyen véleménybe.

Török arról is beszélt, Orbán vissza fog még nyúlni a háborús retorikához és a katonásdihoz, csak a valódi háború után ez már nehezebben fog menni, így ez a retorika megint „egy járulékos vesztesége” a miniszterelnöknek. De Török megismételte, hogy ebben a helyzetben a kormány és Orbán Viktor kifejezetten jól teljesített, jó megközelítést választott.

Török szerint a Fidesz nem engedheti meg, hogy minimális lemorzsolódás legyen a választók között, mert lehet, hogy egyes körzetekben csak pár százas szavazati különbség dönt majd az egyéni mandátum sorsáról.

A politológus szerint érdemes rögzíteni, hogy az egyetlen dolog, amiben a kormány és az ellenzék összemérhető, az a választói tömeg, ami mögöttük áll. De van egy nagy különbség is: a Fidesz mögött van egy médiabirodalom, kampánybirodalom, szemben velük pedig „amatőrök” állnak. Az is különbség, hogy a kormányoldal naponta csinálja a belső felméréseit, „megmér mindent”. Közben pedig az ellenzéki oldalon ott van Márki-Zay Péter, aki – igaz, saját választására – adott egy interjút, amiben átgondolatlanul nyilatkozott. Bár Török nem részletezte, feltehetően arról az interjúról beszélt, amiben a háborúról és katonákról beszélt. Török szerint az ellenzék megakadályozhatta volna, hogy Orbán a béke apostolaként tűnjön fel, mégsem tették, de talán esélyük sem volt erre Török szerint.

Orbán március 15-i beszédéről Török azt mondta, az nyilvánvaló, hogy Orbán magabiztosnak szeretné magát mutatni, de ez a beszéd inkább „önnyugtató, szuggeráló, óvatos” volt. Ugyanakkor a kormánynál ott vannak azok a belső felméréseik is, amik az ő információi szerint jelentős Fidesz-előnyt mutatnak, és ez is növelheti a magabiztosságát. A választás viszont az egyéni választókerületben fog eldőlni, azokban pedig egyelőre kiszámíthatatlan az eredmény.

Előkerülhet-e még valamilyen információ, botrány, videó a kampányhajrában? – kérdezte a Telex, mire Török azt mondta, a politika világa nagyon pletykás, az ilyen ügyek viszont inkább hirtelen berobbannak, hiszen Borkai Zsolt jachtos videójára sem számított senki. Ő maga nem tud ilyenről személyesen. De Török szerint ha elő is kerülne valami, a biztos szavazókat már „semmilyen atombomba nem ingathatná meg”, most inkább már a bizonytalanokra szavazókat akarja bevonzani a két oldal.

Török a választások utáni időkről is beszélt. Bár szerinte egy politikus számára még a legnehezebb helyzetben is jobb a hatalmi pozíció, mint az ellenzéki, a választások után „rettenetesen nehéz időszak” jön a kormányra, bárki is legyen ott. Megszorítások jöhetnek majd, mert a választások előtti időszakban most nagy osztogatások voltak. Ezt a Fidesz nem megszorításként fogja eladni, de ha az ellenzék kerül kormányra, nehéz helyzetbe kerülhetnek Török szerint.

Török röviden az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről is beszélt. Szerinte „Márki-Zay egy szabálytalan politikus, ezért pedig kiszámíthatatlan. Ez a kiszámíthatatlanság jelenti a legnagyobb veszélyt rá is”, mondta Török. „Könnyen lehet, hogy ez a szabálytalanság most is inkább előnyére lesz. Sokkal nagyobbat tud vele bukni az ellenzék, mint mással, de sokkal nagyobbat is tud nyerni” – summázta Török.

A Telex élőjét itt tudja nézni és visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!