664 egyéni jelölt indulhat az országgyűlési választáson

2022. március 11. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárultak a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogorvoslatok, az április 3-i parlamenti választáson 664 egyéni jelölt indulhat, írta meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adatai alapján az MTI.

Az országgyűlési képviselők választásán csak azok a jelöltek indulhatnak, akik összegyűjtöttek a választókerületükben élőktől 500 érvényes ajánlást. A jelöltek február 25-én 16 óráig gyűjthették az ajánlásokat, a választási bizottságoknak pedig négy napjuk volt arra, hogy az ajánlások ellenőrzése után döntsenek a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Jogorvoslattal lehetett élni a választási bizottságok határozatai ellen.

Az NVI tájékoztató oldala szerint a jogorvoslati eljárások minden esetben lezárultak, a 106 egyéni választókerületben jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma 664 fő. A választásokon a jelöltek egy része függetlenként indul, nagyobb részük viszont jelölőszervezet színeiben, a választásra húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok az ajánlások ellenőrzése után 106 esetben tagadták meg a nyilvántartásba vételt, hét jelöltet pedig nyilvántartásba vettek, de a jelölt időközben kiesett. Ennek az lehet az egyik oka, hogy a jelölt lemondott, vagy hogy azért esett ki, mert elvesztette a választójogát vagy a választhatósági jogát.

A választáson az egyéni jelöltek mellett hat országos pártlistára szavazhatnak a választók, azok a nemzetiségi választók pedig, akik névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték, nemzetiségük listájára voksolhatnak. A roma nemzetiség nem állított országos listát.

Négy évvel ezelőtt a 106 egyéni választókerületben 1547 egyéni jelölt indult, az országos pártlistás szavazólapon 23 pártlista szerepelt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!