A választási bizottság tagjainak kiválasztása miatt lemondott Hódmezővásárhely jegyzője

2022. február 22. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Keddi hatállyal lemondott tisztségéről Tatár Zoltán, Hódmezővásárhely jegyzője, a jegyzői jogkörben ezentúl Karsai Éva aljegyző jár el – közölte a Facebookon a város polgármesteri hivatala. A távozás oka a helyi választási bizottság tagjainak kiválasztása miatt kialakult konfliktus a városvezetés és a helyi Fidesz között.

A közlemény szerint Tatár Zoltán saját kérésére, február 22-től már nem látja el a jegyzői feladatokat a városházán. Márki-Zay Péter polgármester elfogadta a lemondást, egyúttal sajnálatát és felháborodását fejezte ki amiatt, hogy nyomás alá helyezték a jegyzőt a választási bizottság tagjainak kiválasztásánál. Tatár Zoltán emiatt kezdeményezte felmondását jegyzői jogköréből, és a városvezetés – nem lévén más választása – mellé állt. Márki-Zay Pétert a közlemény szerint felháborította, hogy „Lázár János és emberei nyomás alá helyezik a hivatalt. A közgyűlésen is azon háborodott fel a Fidesz-frakció, hogy egyetlen egy olyan ember is bekerült a választási bizottságba, aki nem végletesen lojális a Fideszhez.”

A konfliktus a Csongrád-Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) tagjainak megválasztása kapcsán robbant ki. Tatár Zoltán a jogszabályoknak megfelelően javaslatot tett a közgyűlésnek a választási bizottság tagjaira. Az egyik javasolt tag a testületi ülés előtt azonban jelezte, hogy nem tud részt venni a bizottság munkájában. Helyére ezért a jegyző mást javasolt.

A helyi Fidesz szerint így egy köztiszteletben álló tanárnő helyett a választáson jelöltként induló Márki-Zay Péter ügyvédjének lányát, Kecskés Fanni ügyvédjelöltet javasolták tagnak. A közgyűlés ülésén a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője és a vásárhelyi önkormányzat ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottságának elnöke, Gyutay Katalin ki is jelentette, hogy az új tag az ellenzéki összefogás jelöltje – tették hozzá.

Márki-Zay szerint az eredetileg javasolt 3 tag fideszes, a választási bizottság elnöke pedig az a Szemző Margit ügyvéd, aki a Fidesz ügyvédje, és a mondvacsinált okokból tett feljelentéseket követő perekben éppen a fideszeseket védte a polgármesterrel szemben.

A Fidesz szerint „Tatár Zoltán nyilvánvalóan a jelöltként induló Márki-Zay Péter politikai nyomására módosított az eredeti előterjesztésén, a kirobbant botrány hatására pedig beadta a lemondását. Miközben tehát Márki-Zay Péter országosan a választások tisztaságáért aggódik, az egyéni választókerületi választások menetét befolyásolni akarta” – áll a Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének közleményében.

A jegyző ugyanakkor az önkormányzat honlapján azt írta: nem felel meg a valóságnak, hogy az OEVB tagjaira vonatkozó javaslata a polgármesterrel közös előterjesztésként került a közgyűlés elé. A módosítás okáról azért nem tájékoztatta a Közgyűlést, mert az előterjesztést nyílt ülésen tárgyalták, és védeni kellett a visszalépő jelölt személyiségi jogait. „Az OEVB megválasztására a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően került sor, Korsós Ágnes címzetes főjegyző asszony ezzel ellentétes álláspontja megalapozatlan. Ennek megfelelően a választások zavartalan és törvényes lebonyolítása biztosított.”

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jegyző lemondásával egyértelműen bebizonyosodott: Márki-Zay Péter és politikai közössége befolyásolni, manipulálni akarta a helyi választás lebonyolításáért felelős testület összetételét és munkáját.

Márki-Zay Péter szerint az, hogy „egy nem fideszes jelöltről szavaztak, nem kellene ennyire kiborítsa Lázár Jánost, hogy a lakájmédiáját vagy a város előző címzetes jegyzőjét uszítsa rá a témára.” Márki-Zay szerint marad a kérdés: „Mekkora választási csalásra készül Lázár János a Csongrád-Csanád 4-ben? Mi mással lehetne magyarázni azt a vehemenciát, ami a Választási Bizottság tagjainak kiválasztása körül érzékelhető?”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!