Publicus: Erősített az ellenzék a bizonytalanok között

2022. február 21. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva


A baloldalhoz köthető Publicus Intézet a Népszava megbízásából 2022. február 10–14. között 1000 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 34 százaléka az Egységben Magyarországért szövetségre, 32 százaléka pedig a Fidesz–KDNP szövetségére szavazna.

Ez a hibahatáron belüli előny bár szavazattöbbséget jelent, a választási rendszer egyenetlenségei miatt mandátumtöbbséget valószínűleg nem.

A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága egy, a Mi Hazánk Mozgalomé kettő százalék; az összes egyéb párt összesen egyszázaléknyi támogatottsággal bír. A bizonytalanok aránya 30 százalék.

Grafikon: Publicus Intézet
Grafikon: Publicus Intézet

Az előválasztások alatt és után néhol inkább az ellenzék állt jobban, de ez az előny 2021 decemberre elolvadt, és a Publicus januári kutatásában is hasonló eredményt mért. Február első felére trendfordulót látnak körvonalazódni: a Fidesz–KDNP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, míg az Egységben Magyarországérté két százalékpontot nőtt.

Növekedett azok aránya, akik inkább annak örülnének, ha 2022 áprilisa után az összefogott ellenzék venné át a kormányzást, ezt a megkérdezettek 39 százaléka gondolja így, a válaszadók 36 százaléka pedig annak, ha továbbra is a Fidesz kormányozna. A bizonytalan szavazók többsége (27 vs. 17 százalék) a kormányváltásnak örülne jobban – ez az érték érdemben növekedett az utóbbi hetekben.

A megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, a többiek ebben kevésbé biztosak vagy teljesen bizonytalanok.

A részvételi hajlandóság tehát továbbra is igen magasnak mondható, az Egységben Magyarországért szavazói egyre inkább aktivizálták magukat,

közülük most már többen ígérték biztosra a választási részvételüket a Fidesz szavazóinál (87 vs. 82 százalék). A bizonytalan szavazók fele (50 százalék) mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni.

A kérdőíves vizsgálatot 2022. február 10–14. között a Publicus Intézet készítette hazánk felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével , a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptak volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adták meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!