Az ellenzéki jelölt korrupcióról beszélt, Berettyóújfalu ezt magára vette, és rendkívüli ülésen kötelezte bocsánatkérésre Szántai Lászlót

2022. február 17. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

Új módszer a kampányban: rendkívüli testületi ülést hívott össze és határozatban kötelezte bocsánatkérésre a fideszes többségű berettyóújfalui önkormányzat az ellenzék közös jelöltjét. Szántai László egy lakossági fórumon általában beszélt arról, hogy tapasztalható korrupció Magyarországon, a berettyóújfalui Fidesz azonban ezt láthatólag magára vette, mert a helyi kormánypárti frakcióvezető által benyújtott előterjesztés szerint Szántai bűncselekménnyel vádolta meg a várost.

Február 3-án lakossági fórumot tartott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Szántai László önkormányzati képviselő, aki a Momentum támogatásával az ellenzék közös jelöltjeként indulhat az április 3-i országgyűlési választásokon Hajdú-Bihar megye 4. számú választókerületében.

A fórumról a Debreciner.hu számolt be. A rendezvényen Szántai néhány perces bevezetőt tartott arról, hogy Magyarországon az elmúlt években súlyosbodott a korrupció, amelynek jelenlétével ő is találkozik. A tudósításban tehát nem idézetként, hanem egy több perces gondolatmenet összefoglalásaként olvasható a következő három mondat:

„Szántai elmondta, képviselői munkája során is találkozik a korrupcióval. A tapasztalatai szerint sokszor irányítottak a közbeszerzések, de földeladásokat, ingatlaneladásokat is érint a problémakör. Konkrét példákat nem említett, mert mint mondta: a kampány miatt nincs ideje bíróságra járni.”

A berettyóújfalui Fidesz-frakció vezetője ez alapján kezdeményezte a rendkívüli testületi ülés összehívását. Az ülést vezető Muraközi István fideszes polgármester elnök azt mondta: „Itt vagyunk most a tekintetes bíróság előtt, mondjuk úgy, hogy a vádlottak, Berettyóújfalu város önkormányzata, a város képviselő-testülete, a Polgármesteri Hivatal, en bloc mindannyian, mert ugyanis meg lettünk vádolva. Itt van a vádló személyében is Szántai László önkormányzati képviselő.”

A vonatkozó előterjesztésben azzal fenyegetik Szántait, hogy rosszul járhat, ha ilyeneket mond. Ha ugyanis tudomása van valamiről, akkor azt köteles jelenteni is a hatóságoknak. Az előterjesztés idézi is a Btk. 300. paragrafusának 1. bekezdését, amely szerint „az a hivatalos személy, aki tudomást szerez még le nem leplezett hivatali vesztegetésről, ám erről a hatóságnak mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A határozati javaslat lényege az volt, hogy a képviselő-testület utasítsa vissza Szántai kijelentéseit, Szántai kérjen nyilvánosan bocsánatot. Ha ezt nem teszi meg a határozat elfogadása után 10 napon belül, akkor a képviselő testület felkéri a polgármestert a szükséges jogi lépésekre.

Az ülésen Zákány Zsolt (Mindenki Magyarországa Mozgalom) képviselő többször elmondta, az idézett mondatokban ő egyáltalán nem látja, hogy azok Berettyóújfalura vonatkoztak volna. Szántai is kikérte magának, hogy Berettyóújfalú városát vádolta volna meg. „Azt hiszem Bacsó Péter A tanú című filmjének forgatásán vagyunk” – mondta, majd számon kérte a kormánypárti képviselőket, hogy ők mikor szólaltak fel a korrupció ellen.

„Viszont kérdezem a képviselőtársaimat, hogy mit tettek Önök annak érdekében, hogy megvédjék a magyar adófizetők vagyonát. Felszólaltak akkor, amikor a közpénz elvesztette közpénz jellegét? Elhatárolódtak a Völner-Schadl ügytől? Azok a képviselők, akik most engem számon kérnek, tettek-e valamit is a korrupció ellen?”

A Szántait elítélő határozatot végül 8 igen és 3 nem ellenében elfogadta a berettyóújfalui képviselő-testület. Az ülés itt nézhető meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!