Márki-Zay Péter szerint a Jobbik ma már nem az, ami volt, ellenben a Mi Hazánk a Fidesz náci alosztálya

2022. február 3. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva


Márki-Zay Péter londoni látogatása közben készített interjút az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjével a Financial Times külpolitikai elemzője. Márki-Zay ebben a többi között beszélt az aránytalan választási rendszerről, az esélyeiről és arról is, hogy miért csinált szerinte a Fidesz a Mi Hazánkból egy oltásellenes, rivális pártot.

A Financial Times interjújában Márki Zayt arról is kérdezték, mit gondol, mennyi esélye van a győzelmének. Erre az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje 40 százalékot mondott, amit azért mond a kezdetektől, mert londoni elemzők az előválasztás után körülbelül ilyen esélyt adtak neki. Erre reagálva a szerkesztő felvetette, hogy akkor mégsem jött el még az Orbán-éra vége? Márki-Zay válaszul elmondta, hogy Orbán rendszere egy tökéletes építmény, amiben a választások, a médiarendszer és az igazságszolgáltatás is a Fidesz hatalomban maradását szolgálja, segíti. Szerinte a magyarok csodálatos ellenállásának jelképe az, hogy

12 év orbáni agymosási kísérlet után van még bármi esély arra, hogy legyőzzék a Fideszt.

Arról is beszélt, hogy szerinte ez a választás nem lesz szabad és igazságos. A kérdésre, hogy miért gondolja így, azt felelte, hogy a Fidesz 2013-ban új, csak általa jóváhagyott választási törvényt fogadott el, amivel már 30 százaléknyi szavazat is elég ahhoz, hogy elnyerjenek egy választókerületet. A miniszterelnök-jelölt szerint az elmúlt években a valós ellenzéke a Fidesznek csak a radikális szélsőjobboldal volt, miközben a nagyobb és baloldali pártok megosztottak voltak, így pedig a kormányoldalon joggal gondolhatták azt, hogy örökké irányíthatják majd az országot.

Márki-Zay beszélt 2018-as hódmezővásárhelyi győzelméről is, ami – ahogy említette – az első volt, ami az összefogás eredményeként született. Itt jöttek rá arra a pártok, hogy egy független jelöltet mind egy szocialista párt, mind pedig egy erősen jobboldali párt, mint a Jobbik is tud támogatni a Fidesszel szemben.

„Orbánnak először 12 év után nincs konkrét narratívája arra, hogyan biztosíthatná magának a választási győzelmet”

– mondta. Beszélt arról is, hogy a választási verseny demokratikus feltételei aligha adottak Magyarországon, hiszen például a médiában sincsenek egyenlő esélyek. Kiemelte, hogy az ellenzéki előválasztásról, amin (a két fordulóban összesen– a szerk.) mintegy 850 ezren vettek részt, az állami média egy szóval sem számolt be. Ezen túl Márki-Zay maga egyszer sem volt a köztelevízióban, hiába ő az ellenzék közös jelöltje immár október óta.

Az FT szerzője minderre reagálva felvetette, hogy ezek után csoda, hogy 40 százalék esélyt ad még a győzelmüknek, Márki-Zay ugyanakkor erre reagálva elmondta: méréseik alapján 53 százalékos a társadalomban a támogatásuk, a kérdés, hogy ez az 53 százalék képes-e összeállni, és egy irányba szavazni.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmondta azt is, hogy a Fidesz kamupártokat indít, hogy megossza az összefogott ellenzék szavazótáborát, és így a szavazatokat.

„Tudod, van egy náci alosztályuk – szoktam tréfásan mondani –, a Mi Hazánk, ami egyértelműen egy szélsőséges, szélsőjobboldali párt, amit a Fidesz támogat.”

Szerinte most azért pozicionálták át oltásellenesre a Mi Hazánkat, mert a Fidesz kormánypártként már nem teheti meg, hogy az oltások ellen szólaljon fel, pedig sokan oltásellenességük miatt nem támogatják a kormányoldalt.

A kérdésre, hogy nem-e bonyolult összetartani egy koalíciót, aminek része egy olyan párt is, amelyik erős antiszemita múlttal rendelkezik, Márki-Zay azt mondta, hogy a Jobbik megváltozott, és egyetértésben dolgozik a többi párttal. Szerinte ez a változás nagyon jó irányba történt, és

a Jobbik már nem az, ami régen volt.

Márki-Zay Péter saját magát egy szociálisan konzervatív, gazdasági szempontból liberális elveket valló, jobbközép politikusnak kategorizálta, a jobboldaliságát igazolandó pedig elmesélte, hogy maga is nagy Orbán-hívő volt, és 2010-ben még rá szavazott. Arra a kérdésre, hogy mi ábrándította ki a Fideszből, a miniszterelnök-jelölt azt válaszolta, hogy többek közt az, hogy hiába ígérték, hogy megállítják a korrupciót, ehhez képest most Orbán veje a harmincadik leggazdagabb magyar, aki állami beruházásokból gazdagodott meg.

Márki-Zayt kérdezték arról is, mit tenne, ha mindennek ellenére kormányra kerülne. Első lépéseként csatlakozna az Európai Ügyészséghez, és magyar antikorrupciós ügynökséget hozna létre, amivel felszámolható lenne az elmúlt 30 év korrupciója. Az interjú végén még azt is elmondta, hogy ő személy szerint Ukrajna területi szuverenitása mellett áll, és inkább szeretné, hogy a nyugati közösség megvédje az ország függetlenségét és integritását, mintsem eltűrné Putyin agresszióját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!