Kína 2030 előtt embert akar juttatni a Holdra

2023. május 29. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Kína azt tervezi, hogy már 2030 előtt űrhajósokat juttat a Holdra, ami újabb fejezetet nyitna az Egyesült Államokkal folytatott új űrversenyben. Az USA 2025-ig szeretne újra embert juttatni a Holdra – írja az AP hírügynökség.

A kínai emberi űrrepülési program igazgatóhelyettese, Lin Hszicsiang egy hétfői sajtótájékoztatón megerősítette Kína ezen célját, ugyanakkor konkrét dátumot nem mondott. Elmondása szerint Kína először rövid tartózkodásra készül a Hold felszínén. „Van egy teljes földközeli űrállomásunk és egy oda-vissza szállító rendszerünk, amelyet kiegészít az új űrhajósok kiválasztásának, kiképzésének és támogatásának folyamata” – mondta Lin.

A kínai űrügynökség bemutatta a Föld körül keringő űrállomására induló új legénységet is, és közölték, hogy a Tienkung űrállomást bővíteni fogják. „A negyedik modult a megfelelő időben fogják hozzáadni, hogy a tudományos kísérletek támogatását előmozdítsák, és a legénység számára jobb munka- és életkörülményeket biztosítsanak” – tette hozzá Lin.

Kína 2003-ban végrehajtott első emberes űrrepülésével a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik ország lett, amely embert juttatott az űrbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!