'56-os menekült magyar vegyész kapta meg az egyik legrangosabb amerikai tudományos díjat

2023. március 29. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök kedden a kaliforniai Berkeley Egyetem két kutatóját, Darleane C. Hoffmant és Gabor A. Somorjait tüntette ki az egyik legrégebbi és legrangosabb amerikai tudományos díjjal, az Enrico Fermi Presidential Awarddal – közölte a Berkeley Laboratórium a Twitteren.

Az egyetem honlapja szerint Somorjai A. Gábor és kutatócsapata a szilárd-gáz, szilárd-folyadék és szilárd-szilárd határfelületek szerkezetét, kötéseit és reaktivitását vizsgálja molekuláris szinten. Ezt az ismeretet a makroszkopikus felületi jelenségek, a sebesség és a termékszelektivitás megértéséhez használják fel a többutas katalitikus reakciókban.

A Somorjai vezette kutatócsoport többek között megállapította, hogy a kis fém nanorészecskék heterogenizálják a homogén oldatfázisú katalitikus reakciókat, és folyamatban vannak a heterogén és enzimkatalitikus reakciók korrelációjának vizsgálatai is.

„Somorjai professzor a terület vezető tudósainak új generációját nevelte ki” – áll az egyetem honlapján.

Somorjai A. Gábor 1935. május 4-én született Budapesten. 1956-ban negyedéves vegyészmérnök hallgató volt a Budapesti Műszaki Egyetemen, amikor kitört a forradalom. Ekkor elhagyta Magyarországot és az Egyesült Államokba emigrált, ahol 1960-ban a Berkeley Egyetemen szerzett kémiai doktori fokozatot. 1962-ben szerezte meg az amerikai állampolgárságot.

1964-ben nevezték ki vegyész segédprofesszornak a Berkeley Egyetemen, 1967-ben docensi kinevezést kapott, 1972-ben pedig professzorrá léptették elő. A kari kinevezésével egyidejűleg az E.O. Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban az Anyagtudományi Osztály vezető tudósa lett.

Somorjai több mint 130 doktoranduszt és 250 posztdoktori ösztöndíjast oktatott az egyetemen. Több mint 1200 tudományos közlemény szerzője a felületi kémia, a heterogén katalízis és a szilárdtestkémia területén. Négy tankönyvet is írt a felületkémia témakörében: Principles of Surface Chemistry, Chemistry in Two Dimensions: Surfaces, Introduction to Surface Chemistry and Catalysis, és Adsorbed Monolayers on Solid Surfaces.

Somorjai tudományos munkásságát számos díjjal ismerték el, az Enrico Fermi Presidential Award az egyik legrangosabb a sorban.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!