Meghalt egy híres ivermectin-influenszer, a követői a saját egészségükért aggódnak

2023. március 14. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Danny Lemoi az elmúlt évtizedben naponta szedte a koronavírus-járvány alatt nagy hírverést kapott ivermectint, és erre biztatta a népes követőbázisát Telegramon is. Március 3-án reggel hétkor még posztolt számukra egy üzenetet, jó reggelt kívánt a „mérgező lókenőcsöt evő túlélőknek”, pár óra múlva viszont meghalt, a követői közül többen arra gyanakodnak, hogy a szer mellékhatásai okozták a halálát – írja a Vice. A követői most az övéihez hasonló mellékhatásaik miatt aggódnak.

A koronavírus-járvány kezdete óta jó pár alternatív gyógymód járta be a közösségi oldalakat, főleg, amíg nem volt védőoltás. Az egyik ilyen az ivermectin, amit sokan csodaszernek tartanak, de sorra derült ki az ezt bizonyítani hivatott tanulmányokról, hogy hibásak vagy félrevezetők. Itthon szinte csak állatoknak szánt féreghajtókban található meg ez a hatóanyag, ami miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kért mindenkit, hogy ha lehet, ne vegyenek be lógyógyszert. Hasonló figyelmeztetéseket adtak ki külföldi hatóságok is, mégis, többnyire az oltásellenesek között töretlenül népszerű maradt a szer, olyannyira, hogy sorra alakultak a pro-ivermectines Telegram-csoportok – hasonlók, mint amit Lemoi is vezetett.

Sőt, Lemoié volt az egyik legnagyobb ilyen csatorna, amelyen az ivermectint népszerűsítette, és arra sarkallta a követőit, hogy a gyerekeiknek is adják. Lemoi halála ellenére a csatorna többi adminisztrátora változatlanul terjeszti az álhíreket – még úgy is, hogy a követők most már rendszeresen megosztják az ivermectin lehetséges mellékhatásait, és néhányan megkérdőjelezik a gyógyszer biztonságosságát.

Bár Lemoi családja nem adott pontos információkat a férfi halálának körülményeiről, a Telegram-csoport adminisztrátorai elárulták, hogy a szívével volt problémája, annak ellenére, hogy tavaly panaszaival orvosnál járt, és nem találtak semmi rendellenességet.

Danny Lemoi – Forrás: Facebook
Danny Lemoi – Forrás: Facebook

Lemoi 2012-ben kezdte napi rendszerességgel szedni az ivermectin állatoknak szánt változatát, miután Lyme-kórt diagnosztizáltak nála, legalább is ezt mondta egy múlt novemberi podcastban. Akkor azt állította, hogy öt hónappal a gyógyszer első szedése után abbahagyta az összes többi kezelést, és úgy vélte, hogy az ivermectin „regenerálta” a szívizmait.

Bár az ivermectint használják emberek gyógyítására is, a világ több pontján is sikeresen kezeltek vele különböző parazitás betegségeket, például elefantiázist és folyami vakságot. A koronavírus-járvány alatt azonban a legtöbben állatoknak szánt formájában fogyasztották, mert ehhez könnyebb volt hozzájutni.

A Missouri Mérgezési Központ szerint az állatok számára kifejlesztett ivermectin nagy dózisú fogyasztása számos mellékhatást okozhat, beleértve a rohamokat, kómát, tüdőproblémákat és szívproblémákat.

„Danny teljesen meg volt győződve arról, hogy a Lyme-kór után a szíve regenerálódott, a betegség majdnem pangásos szívelégtelenséggel végződött” – írták az adminisztrátorok Telegramon, majd azt állították, hogy „a családban előfordult szívbetegség és krónikus stressz” volt az oka annak, hogy végül Lemoi szíve megnagyobbodott, és ez okozta a halálát is.

Bár az adminisztrátorok szerint Lemoi természetes halált halt, a férfi sok követője komoly mellékhatásokat tapasztal a gyógyszer szedése során.

A csoport egyes tagjai egyébként nemcsak Covid-ellenes kezelésként szedik az ivermectint, hanem szinte minden betegséget ezzel akarnak gyógyítani, a ráktól és a depressziótól kezdve az autizmuson át a petefészekcisztákig. Úgy gondolják, hogy minden betegséget egy olyan parazita okoz, amit az ivermectin eltávolít a szervezetből.

Néhány csoporttag az ivermectint tette felelőssé Lemoi haláláért, de a többiek gyorsan lehurrogták és azzal vádolták meg őket, hogy álhíreket terjesztenek. „Senki sem tud meggyőzni arról, hogy az ivermectin miatt halt meg” – idézi a Vice az egyik csoporttagot. „Végül a kudarcot vallott nyugati orvoslás miatt halt meg, amely csak a nyereséggel törődik, nem a gyógyítással.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!