Kína azt állítja, hogy lassan túl van az új koronavírus-hullámon

2023. január 31. – 09:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai Covid-hullám a végéhez közeledik – állítják az ország egészségügyi tisztviselői, mondván, a holdújévi ünnepi időszakában nem ugrottak meg drámaian a fertőzések és a halálozások, annak ellenére, hogy az utazások száma jelentősen megnőtt a tavalyihoz képest, írja a The Guardian.

A kedden nyilvánosságra hozott kormányzati adatok azt mutatják, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest nagy mértékben nőtt a turizmus és a vendéglátás. Négy hónap után először fellendült a gyárak tevékenysége is, ami a gazdasági visszatérés korai jele. Az országban a szigorú Covid-szabályozások miatt eddig olyan lassú volt a növekedés, mint fél évszázada soha.

Két éven keresztül Kínában a zéró-Covid-politika sikeresen fojtotta el a koronavírus-járványt, globális összehasonlításban is alacsony fertőzöttségi és halálozási mutatókat produkálva. December elején, két évvel a világjárvány kitörése után az ország elengedte a tarthatatlanná vált módszereit, és várható volt, hogy elszabadul a járvány. A hivatalos kínai adatok azonban nem ezt mutatják – már ha vannak, mert az egészségüggyel foglalkozó kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság karácsonykor leállította a koronavírussal kapcsolatos napi adatok közlését, miután kétségek merültek fel azok hitelességével kapcsolatban.

A WHO erre válaszul közleményben arra kérte a kínai kormányt, hogy a járványügyi helyzetre vonatkozó konkrét és valós idejű adatokat rendszeres ossza meg a szervezettel, valamint a beadott oltásokra és a vakcinázási állapotra vonatkozó adatokat is jelentse le, különösen a veszélyeztetett csoportok és a 60 év felettiek esetében. Az esetek száma a lezárások enyhítése után növekedni kezdett, a kínai kormány december végén napi mintegy 5000 esetről számolt be. Az elemzők szerint azonban ez erősen alulreprezentálja a valóságot, a napi új fertőzöttek száma közelítheti az egymilliót. Az Airfinity brit egészségügyi adatelemző cég szerint év végén napi 9000 ember halt bele a koronavírus következményeibe.

Ennek megfelelően érdemes kritikával fogadni azt, hogy a kínai tisztségviselők szerint a végéhez közeledik a Covid-hullám az országban, ezt az állítást egyébként nem sikerül megbízható adatokkal alátámasztaniuk. A Kínai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ azt állította, hogy „nem volt nyilvánvaló felfutás a Covid terén”.

„Nem fedeztünk fel új variánst, és az ország jelenlegi hulláma a végéhez közeledik.”

A közlekedési minisztérium adatai szerint az idei szezon első 22 napjában az utazások száma 75,8 százalékkal volt magasabb, mint 2022-ben, bár ez így is csak a fele volt a legutóbbi, 2019-es, világjárvány előtti holdújév statisztikáinak.

Más gazdasági mutatók vegyesek, mivel az ország a szigorú zéró-Covid gazdaságra gyakorolt elhúzódó hatásaival küzd. A legpozitívabb eredményeket a turizmus és a vendéglátás ágazata érte el, amelyek a világjárvány előtti szint közel 81 százalékát érték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!