Japán műhold készített remek felvételeket a Hold túloldaláról

2022. november 28. – 19:34

Japán műhold készített remek felvételeket a Hold túloldaláról
Amit soha nem látunk a Földről, tájkép a Hold túloldaláról – Fotó: Equuleus Twitter

Másolás

Vágólapra másolva

A kis műhold hat hónapig közeledik végcéljához, majd ott hat hónapig vizsgálódik.

Hogy hívják a japán műholdat, amely felvételeket készít a Hold túloldaláról? Equuleus.

Ez talán nem olyan mókás, mint a hasonló japán neves kérdésekre adott válaszok, de ez az igazság. Mint az IFL Science magazin írja, az Equuleus nevet két okból kapta a műhold.

  • Egyrészt, ez a póniló latin neve, márpedig az égen van egy ilyen csillagkép is, és amúgy is hasznos név a póniló egy műholdnak, mert kicsi, halad, terhelhető.
  • Másrészt, ha mindenféle betűket kiveszünk mindenféle szavakból, akkor is kijön, és ez már egy tudományosabb levezetés, mert az Equilibrium Lunar Earth Point 6U Spacecraft arra utal, hogy a műhold az egyensúlyi Hold-Föld felé indult, és ha már az egy egyensúlyi pont, ott időt is szeretne eltölteni.

Mindjárt elmondjuk, hogy az miért hasznos, de előbb a mostani hírről. Mint azt a cikket bemutató HVG is megemlíti, a japán űrügynökség műholdja azért szenzáció, mert a Hold túloldaláról készített felvételeket, de olyan adatokat is gyűjt, amelyek a későbbiekben segíthetnek biztonságosabbá tenni a Föld–Hold utazásokat. Igaz, a felvételek azért annyira nem csábítóak, de nem is turisták, hanem űrkutatók készülnek egyelőre ilyen utakra.

Na, és akkor az egyensúlyi pontokról. A Lagrange-pont a csillagászatban olyan helyet takar, ahol egy kis test két, egymás körül keringő nagyobb test (legyen az például a Hold és a Föld, vagy a Nap és a Föld) együttes gravitációs vonzásának hatására azokhoz képest nagyjából nyugalomban maradhat. Van azért ilyen pontból stabil és nem olyan stabil pont is. Mindenesetre, az ilyen pontban elhelyezett test helyzete fix marad a másik kettőhöz képest, akár hat hónapon keresztül is.

A japán műhold ugyanis hat hónap alatt fog eljutni az úgynevezett L2-es pontra, majd hat hónapot tölt ott, a most publikált képeket pedig akkor készítette, amikor 5000 kilométerre repült el a Holdtól.

A lap szerint a műhold a Földet körülvevő plazmát fogja kémlelni, ehhez kell eljutnia az L2 pontra, ami mintegy félmillió kilométerre van a Földtől, A műholdon többféle műszer is van, ezek felvételeket készítenek, de az űrben bolyongó aszteroidákat is vizsgálják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!