2036-ban magyar ember léphet a Holdra

2022. november 12. – 08:59

2036-ban magyar ember léphet a Holdra

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Tudomány Ünnepén a magyar űrhajósprogram projektvezetője, Zábori Balázs tartott előadást. Az RTL úgy mutatta be a 33 éves fizikust, mint a magyar űrkutatás egyik kulcsfiguráját. Zábori űrkutatási rendszermérnökként az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen végzett hazai fejlesztések műszaki vezetője, tagja a magyar ESA-delegációnak, űripari szaktanácsadóként segíti a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatási tevékenységét. Tagja az ESA emberes Hold-programját előkészítő szakmai tanácsadó testületnek és nem mellesleg ő a HUNOR, azaz a leendő magyar asztronautákat kiválasztó és kiképző magyar űrhajósprogram projektvezetője is.

Zábori kijelentette, hogy az emberiség visszamegy a Holdra, és egy olyan rakétával, aminek magyar műszerek lesznek a fedélzetén.

Az ESA egyébként most válogatja ki azokat az embereket, akiket szeretne eljuttatni a Holdra. 149 magyar jelentkezett egyébként a programba, nyolcan bejutottak a kiválasztás második körébe. Ennek keretében 2030-ig legalább egy, de akár három európai úrhajós is a Holdra léphet szerencsés esetben.

„2036 jelenleg most a legreálisabb dátum” – válaszolta arra a kérdésre, mikor lehet a Holdon magyar űrhajós. A teljes előadás itt megnézhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!