A trollkodás pszichológiáját kutatják a Semmelweis Egyetem vezetésével

2022. november 10. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az internetes trollkodás pszichológiai aspektusainak vizsgálata címmel indult nemzetközi felmérés a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának vezetésével. A kutatás minél pontosabb képet szeretne adni az online trollkodás gyakoriságáról, annak pszichés hátteréről, illetve arról, hogy a trollkodó tartalmak hogyan oszlanak el a közösségi médiában. A projektben jelenleg nyolc országot képviselve 18 kutató és több nemzeti szervezet vesz részt.

A kutatás egyebek közt vizsgálja az elkövetéssel és áldozattá válással kapcsolatba hozható személyiségvonásokat, továbbá azt, hogy a felhasználók mit gondolnak a jelenségről. A projekt külön kezeli a trollkodást és az online zaklatást (bullying – amiről korábban cikksorozatban írtunk hosszabban a Telexen), mindkettőnél megvizsgálva az említett tényezőket. Érdekesség, hogy a felmérés a célzott félretájékoztatással kapcsolatos tapasztalatokat is előveszi, vagyis az álhírekkel való trollkodásra is kitér. (A kutatók megjegyzik, hogy a Világgazdasági fórum 2013 óta globális veszélyforrásként azonosítja és kezeli a digitális félretájékoztatást.)

A kutatás alapja egy kiterjedt online kérdőív, ami a felnőttek (18-70 év közötti közösségimédia-felhasználók) online magatartására kíváncsi. Kitöltése bő fél órát vesz igénybe, de nem szükséges egy lélegzetre végigmenni rajta, menet közben elmenthető. A kérdőív többek közt közösségimédia-használati szokásokat és a trollkodással és online zaklatással kapcsolatos tapasztalatokat firtatja. Ezenkívül egy sor személyiségtesztet és tünetbecslő skálát is magában foglal, arra keresve a választ, hogy milyen pszichoszociális jellemzők járnak leggyakrabban együtt az internetes trollkodással, illetve annak célpontjává válással. A kérdőív már elérhető magyar nyelven, aki részt venne a kutatásban, ide kattintva kezdhet bele.

A kutatók szándéka szerint a felmérés elemzése segíthet a neten elterjedt deviáns viselkedésformák jobb megértésében, illetve támpontot nyújthat az ezekkel való hatékonyabb megküzdési stratégiák kialakításához. A vizsgálatot a Semmelweis Egyetem koordinálja, ahol az adattárolás is történik, de a felmérést legalább kilenc külföldi egyetemre is szeretnék kiterjeszteni. Hét partner már van is:

  • Arizona State University (Tempe, Egyesült Államok),
  • RWTH – Aachen University Hospital (Aachen, Németország),
  • Federation University Australia (Mount Helen, Ausztrália),
  • Institut des Sciences Humanies (Bamako, Mali),
  • Dokuz Eylül University (Izmir, Törökország),
  • Hadassah Academic College (Jeruzsálem, Izrael) és
  • Bahçeşehir University (Isztambul, Törökország).

A kutatást a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján Vass Edit és Dr. Simon Lajos docens vezeti, közreműködő kollégák Dr. Csukly Gábor, Dr. Simon Viktória és Dr. Farkas Kinga. A kutatás tervezett időtartama két év, de a kutatók szerint a felmérés első magyar eredményei már jövőre várhatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!