Egy kutatás szerint az influenzaoltástól 40%-kal csökken az Alzheimer kialakulásának esélye

2022. június 30. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

A houstoni McGovern Orvosi Egyetem kapcsolatot talált az influenzaoltás és az Alzheimer-kór kialakulása között, írja a Hill. A kutatásban 1 millió 65 év feletti embert vettek mintának, és kiderült, hogy aki már legalább egy influenzaoltást kapott, annál 40 százalékkal kisebb az esélye, hogy kialakul az Alzheimer, mint azoknál, akik oltatlanok.

A kutatók közleményében kiemelik, hogy ez azokra vonatkozik, akik egy éven belül kaptak influenzaoltást, tehát aki évente megkapja, annál jóval kisebb az aránya az Alzheimer kialakulásának. Azt is írják, hogy a későbbi kutatásban azt próbálják meg kideríteni, hogy az influenzaoltás mennyire lassítja az Alzheimer-kórral járó tünetek kialakulását azoknál, akiknél már diagnosztizálták a betegséget.

A négy éven át tartó kutatás szerint a vizsgált személyek valamivel több mint 5 százaléka lett alzheimeres azok közül, akik egy éven belül kaptak influenzaoltást, míg ez az arány 8,5 százalék az oltatlanoknál.

A tudományos magyarázatot egyelőre még keresik a kutatók, de korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy csökkenti a demencia esélyét több felnőttkori oltás, mint a tetanusz, a herpesz, a tüdőgyulladás vagy a gyermekbénulás elleni vakcina.