Egy thaiföldi kutatás szerint jobb a húsa a kenderlevéllel etetett csirkéknek
2022. június 15. – 17:44
Thaiföldön nemrég enyhítették a marihuánára vonatkozó törvényeket, és amíg továbbra is tilos élvezetből füvet szívni, az orvosi felhasználás már legális. A törvény enyhítésének már most vanna látványos eredményei: egy észak-thaiföldi nő például azt állítja, hogy azok a csirkéi, akiknek a tápjába kannabiszt kevert, kevesebb antibiotikumot igényelnek, és jobb a húsuk is.
A Chiang Mai Egyetem kutatói szintén kíváncsiak lettek a farmer állítására, ezért a telephelyén ezer csirkén végeztek vizsgálatot Lampangban, és arra voltak kíváncsiak, hogyan reagálnak, ha kannabiszt kevernek az ételükbe vagy a vizükbe. Egyes állatok kenderlevélben áztatott vizet kaptak, másoknak pedig a tápjába daráltak belőle, de fontos kiemelni, hogy
ekkora a mennyiségtől nem téptek be a csirkék.
A vizsgálatnak pedig egészen biztató eredményei lettek, bár a teljes kutatást még nem publikálták. A kannabisszal táplált csirkék esetében
- sokkal kevesebbszer fordult elő a madárhörghurut,
- illetve jobb minőségű a húsuk a fehérje-, zsír- és nedvességösszetétel, illetve a puhaság alapján.
Az okokat egyelőre még kutatják, de a kutatás egyik vezetője szerint valószínű, hogy a kenderben található bioaktív vegyületek serkentették a csirkék bélrendszerének működését, megerősítette az immunrendszerüket, és emiatt az állatok is jobban érezték magukat. A továbbiakban azt is vizsgálják majd, hogy mennyire válthatja ki a kenderlevél az antibiotikumok használatát a csirketenyésztésben. (via Guardian)