Egy thaiföldi kutatás szerint jobb a húsa a kenderlevéllel etetett csirkéknek

2022. június 15. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Thaiföldön nemrég enyhítették a marihuánára vonatkozó törvényeket, és amíg továbbra is tilos élvezetből füvet szívni, az orvosi felhasználás már legális. A törvény enyhítésének már most vanna látványos eredményei: egy észak-thaiföldi nő például azt állítja, hogy azok a csirkéi, akiknek a tápjába kannabiszt kevert, kevesebb antibiotikumot igényelnek, és jobb a húsuk is.

A Chiang Mai Egyetem kutatói szintén kíváncsiak lettek a farmer állítására, ezért a telephelyén ezer csirkén végeztek vizsgálatot Lampangban, és arra voltak kíváncsiak, hogyan reagálnak, ha kannabiszt kevernek az ételükbe vagy a vizükbe. Egyes állatok kenderlevélben áztatott vizet kaptak, másoknak pedig a tápjába daráltak belőle, de fontos kiemelni, hogy

ekkora a mennyiségtől nem téptek be a csirkék.

A vizsgálatnak pedig egészen biztató eredményei lettek, bár a teljes kutatást még nem publikálták. A kannabisszal táplált csirkék esetében

  • sokkal kevesebbszer fordult elő a madárhörghurut,
  • illetve jobb minőségű a húsuk a fehérje-, zsír- és nedvességösszetétel, illetve a puhaság alapján.

Az okokat egyelőre még kutatják, de a kutatás egyik vezetője szerint valószínű, hogy a kenderben található bioaktív vegyületek serkentették a csirkék bélrendszerének működését, megerősítette az immunrendszerüket, és emiatt az állatok is jobban érezték magukat. A továbbiakban azt is vizsgálják majd, hogy mennyire válthatja ki a kenderlevél az antibiotikumok használatát a csirketenyésztésben. (via Guardian)

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom