A nők reggel tudnak jobban zsírt égetni, a férfiak az esti edzéstől érzik jól magukat

2022. május 31. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

A fizikai aktivitás a legtöbb esetben jótékony hatással jár, de egy friss kutatás szerint nem mindegy, hogy melyik napszakban edzünk, ha a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból.

A Frontiers in Physiology című szaklapban megjelent tanulmány egyik állítása, hogy a nők több testzsírt tudnak elégetni egy reggeli edzés közben, míg a férfiaknál inkább az esti edzés hatásos ebből a szempontból.

A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a hormonális különbségek, az alvás-ébrenlét ciklusok és biológiai órák nemek szerinti eltérései is tetten érhetők a fizikai aktivitások élettani hatásaiban.

A kutatásban 30 férfi és 26 nő vett részt, ők mindannyian normál testsúlyúak, egészségesek és aktívak voltak, és 12 héten át változatos feladatokat kaptak. Vizsgálták őket nyújtás, sprint- és állóképességi edzés közben is.

Az egyik csoport reggel 8:30 előtt edzett egy órán át, míg a másik csoport este, 18:00 és 20:00 között végezte el ugyanazokat a feladatokat. Minden résztvevő egy speciálisan kialakított étkezési tervet is követett.

A kutatók az edzések elején és végén mindenkinek ellenőrizték a vérnyomását és testzsírját, valamint hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét vizsgálták. A 12. hét végére mindenki javított az általános egészségi állapotán, és növelte a teljesítményét is, függetlenül attól, hogy reggel vagy este edzett-e, de azért néhány különbség kijött.

A tanulmány vezető szerzője, Paul Arcerio, aki a Skidmore College-on az egészségügyi és humán élettani tudományok professzora, azt mondta, az a legjobb idő a testmozgásra, amikor az ember be tudja illeszteni a napi rutinjába, de ha célzatosak akarunk lenni, érdemes kiválasztani a napszakot.

Az eredményeik azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik a felsőtestükön szeretnék csökkenteni a zsírréteget, és a vérnyomásukat is le akarják vinni, reggel célszerű testmozgást végezni. Akik pedig a felsőtestük izomerejét akarják növelni, vagy éppen a táplálkozásukat próbálják meg javítani, netán csak egyszerűen jobb hangulatba akarnak kerülni, azoknak inkább az esti edzés javallott.

A férfiaknál nem volt ilyen látványos különbség minden téren. Ha reggel, ha este edzettek, javult az izomerejük, de az esti testmozgások már kimutathatóan jobban hatottak a szívükre, az anyagcseréjükre és a kedélyállapotukra.

A meglehetősen szűk, túlsúlyos személyeket egyáltalán nem bevonó mintán lefolytatott vizsgálat arra kérdésre viszont nem tudott választ adni, hogy miből erednek ezek a különbségek. Ennek megállapítására további kutatásokra lesz szükség.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!