Kép készült a galaxisunk fekete lyukáról

2022. május 12. – 15:43

frissítve

Kép készült a galaxisunk fekete lyukáról
A Saggitarius A* teljes pompájában – Fotó: EHT Collaboration / National Science Foundation / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tudósok közzétették az első képet arról az óriási tömegű fekete lyukról, amit az Event Horizon Telescope (EHT) hálózata készített a Tejútrendszer közepéről – írja az AP.

Az Event Horizon Telescope valójában nyolc, hálózatba szinkronizált rádióteleszkóp hálózata a világ több pontjáról, amit egy nemzetközi konzorcium igazgat. Az AP szerint a korábbi próbálkozásoknál nem sikerült képet készíteni a galaxisunk közepén található fekete lyukról, mert túlságosan bemozdult.

Csillagászok szerint a legtöbb galaxis közepén található egy szupernagy fekete lyuk, ahonnan nem tud menekülni sem a fény, sem az anyag. A képen sem látható maga a lyuk, hiszen az teljesen fekete, a fények azok a körülötte örvénylő gázok.

Az arizonai egyetem csillagásza, Feryal Ozel a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta a fekete lyukról, hogy ez a

„kedves óriás a galaxisunk közepén.”

A Tejútrendszer fekete lyukának hivatalos elnevezése Sagittarius A*, a Nyilas- és a Skorpió-konstellációk határán található. A tömege négymilliószor nagyobb, mint a Napé.

Ugyancsak az Event Horizon Telescope adta ki az első fotót egy fekete lyukról, még 2019-ben. Az a kép 53 millió fényév távolságból készült, ehhez képest a Saggitarius A* csak huszonhétezer fényévre van.

(AP)

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass